Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Sticka flätor

Från 2010
Uppdaterad 16.04.2020 14:48.
Strömsö inslag: Flätstickning - Spela upp på Arenan

Lee är väldigt fascinerad av de traditionella fiskartröjorna från t ex Baltikum, Irland och Island. Enfärgade tröjor med invecklade mönster och flätor i mängder. Att det tar lång tid att sticka en tröja det vet alla som har försökt, men att lära sig hemligheten bakom flätorna tar bara några minuter. Att sticka en fläta är inte så knepigt som man först kunde tro så här har Lee gjort en webbvideo för att du ska kunna öva dig och förhoppningsvis hitta lite inspiration till egna projekt med flätstickning. Idén är att låta flätorna omges av aviga maskor så framträder de rätstickade flätorna mot dem.

Du behöver:

- garn och passliga stickor till garnet
- en flätsticka
- Alla kantmaskor stickas räta så får man snyggare kanter

Se instruktionsvideo för hur man stickar en enkel vänstervriden fläta


1. Lägg upp 30 maskor (om garnet är tjockt och stickorna likaså kan du lägga upp på bara en sticka, annars två).

2. Sticka 12r, 6a, 12 r.

3. Sticka 2 varv till, aviga på aviga och räta på räta.


4. Varv 4: sticka 12 a. Lyft de 3 första räta maskorna på en flätsticka och låt den ligga framför arbetet. Sticka de 3 följande räta maskorna bakom flätstickan. Sticka sedan de räta maskorna på flätstickan (avlägsna stickan) och fortsätt med aviga maskor varvet ut.


5. Sticka sedan 3 varv med räta maskor på räta och aviga på aviga och sedan kan du börja om från punkt fyra för att göra ytterligare flätvridningar.

Stickad handledsvärmare på en arm
Bild: Yle/ Lee Esselström

Den här typen av flätor passar utmärkt för t ex sockor, mössor, vantar, benvärmare, pulsvärmare eller vad du vill. Den är enkel att göra men mycket dekorativ.

Vill du lära dig sticka en lettisk fläta så hittar du video på den i artikeln om hur man kan Sticka handledsvärmare med Finland 100 år mönster.

Mer om ämnet på Yle Arenan