Inti Raymi – en midvinterfest från inkatiden
I Närpes finns ett gäng quechua-indianer som kommer från Otavalo i Ecuador. Elisabeth fick vara med då de firade årets viktigaste fest: Inti Raymi.

Inti betyder sol och Raymi betyder fest. Och Inti Raymi är den midvinterfest från inkatiden då solen är som längst bort från jorden i Sydamerika. Ekvatorn går rakt genom Ecuador och på andra sidan ekvatorn har de vinter då vi har sommar. Alltså infaller Inti Raymi den 24 juni.

Solen var den viktigaste guden i inkariket och under festen tackar man solen för de frukter den ger till moder jord. Fortfarande är Inti Raymi den största festen bland inkaättlingarna i anderna.

I Otavalo i Ecuador firas Inti Raymi en hel vecka men det 10-tal indianer som bor i Närpes firar bara en dag. Det var Ana Picuasi Cajas och hennes man som först landade i Närpes. Det började med att de reste runt som handelsresande och nu har de etablerat ett företag i Närpes som importerar hantverk direkt från hantverkarna i Otavalo.

De övriga indianerna ägnar sig åt en typisk näring i Närpes, nämligen att plocka växthustomater.

Då det är Inti Raymi fest ska det vara mycket mat.

Festen inleds med dans och då bjuds det på chicha – en majsdryck. Men i brist på chicha i Närpes får man ändå tag på en frukt som är typisk i Ecuador, nämligen trädtomat (tamarillo). Av den gör man saft. Sen bjuds det dansande gänget på kokt potatis och kyckling.

Det är Aya Uma som leder dansarna. Aya Uma har en mask som liknar en djävul och som symboliserar styrka och som ska beskydda folket. De övriga dansarna är utklädda med masker som egentligen ska göra dem oigenkännelig, ungefär på samma sätt som i en karneval. På så sätt blir det lite roligare att gissa vem de är och lite mera spännande för värdfolket då dansarna drar från hus till hus.

Efter den dansanta inledningen blir det fest i trädgården med mera mat och dans för alla.
» Prova gärna själv på recepten för en riktig Inti Raymi-fest!
