Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Hylla av konservburkar

Från 2010
Uppdaterad 20.11.2014 16:47.
Hylla av konservburkar
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Det ändå som behövs för att göra en sådan här rolig och praktisk hylla är sinne för återanvändning, lite popnitar och en god aptit på inlagda gurkor... :)
- Jim -


Det här behöver du:

- Konservburkar. Storleken kan variera beroende på vad man skall ha i sin hylla men jag fick tag i konservburkar som det funnits inlagda gurkor i
- Spraymålfärg, går också bra att måla med färg på burk och pensel om man vill
- Popnitar och popnitstång

Tips!
Ett tips är att restauranger och matbutiker säljer mycket saker som kommit i burkform och dom ger nog gärna bort tomburkarna.

Verktygstips!
Tängerna som man trycker fast poppnitarna med, finns i olika prisklasser och kvalitet, till det här projektet duger alla kategorier. Men när det handlar om verktyg i allmänhet tycker jag att man alltid skall tänka lite långsiktigt och antingen låna (om det är riktigt sällan man använder ett visst verktyg) eller köpa ett verktyg som håller länge och som då också oftast fungerar på ett bra sätt.


Knacka ner den vassa kanten på burkarna.


Slipa ytan med sandpapper och torka bort dammet.


Måla alla burkar.


Komponera hyllan och tänk ut hur du vill att den skall vara, form och färg.


Borra hål i två av burkarna (hålet skall vara anpassat efter poppnitens storlek, ofta är det 4mm eller 3mm stort hål som behövs.


Popnita fast alla hyllor på detta sätt.

Hyllan kan skruvas upp på väggen eller så kan man ju ha den att stå på marken. Om man har en sån här hylla att stå ute i trädgården så blir den riktigt rostig och fin efter ett tag.


Mer om ämnet på Yle Arenan