Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Plantering av lökväxter

Från 2010
Uppdaterad 04.11.2013 11:26.
Plantering av lökväxter

På våren, efter en lång, mörk vinter behöver man både blommor och färg. Det är en otrolig glädje att upptäcka den första lilla lökväxten i blom! Det är ett säkert vårtecken!
- Lotta -

Strömsös nya trädgårdsexpert Lotta Lindholm

Några saker att tänka på:
Våren är en bra tid att planera vilka lökväxter du vill ha vart i sin trädgård. Det är då du ser var du vill ha blompraktet. Samtidigt är det bra att räkna ut hur många du ungefär behöver och göra en klar plan till pappers. Därför är det också bra att ha kvar gamla lökkataloger, från vilka du kan hämta inspiration.

På hösten, då blomlökarna kommer till salu, ser trädgården helt annorlunda ut än på våren. Du är kanske också redan litet trött på trädgårdspyssel då och därför är det enkelt att ha allt färdigt planerat inför inköp och plantering.

Då du väljer lökar kom ihåg att det finns olika blå nyanser som kanske inte passar ihop. De blå nyanserna är för det mesta antingen av himmelsblå nyans eller lilablå. Dehär nyanserna passar sällan ihop. Däremot kan man rätt bra blanda olika röda nyanser sinsemellan och låta färgerna riktigt spraka!

Blanda gärna lökarna sinsemellan så blir resultatet omväxlande. Lökarna behöver ett soligt ställe, gärna med god trädgårdsmylla eller sandhaltig mylla. Planteringsdjupet får vara tre gånger lökens höjd och mellanrummet för det mesta 10-20 cm. Kom ihåg att sätta den rundade ytan neråt och toppen uppåt.

Tänk på att planera en möjligast lång blomningstid, med lökar som börjar blomma genast då snön smultit (t ex snödroppe och krokus) till de som blommar först i juni (t ex sena tulpaner). Endel liljor blommar t o m först i juli-augusti! Ifall du grundar en ny rabatt kan du plantera in sommarblommor, perenner och höstblommande ettåriga växter så får du en ännu rikare och längre blomningstid.

Höstblommande lökar beställs också på hösten, men gärna så tidigt som möjligt! De ska nämligen hinna blomma ännu samma höst. Sådana är t ex tidlösa (nakna jungfrun) och höstblommande krokus som blommar i september-oktober.

» Klicka här för att skriva ut Lottas planskiss och växtförteckning i pdf-format

Klicka för att skriva ut Lottas planskiss


Strömsös kännspaka terass ska få en vacker rabatt

Vi ville pigga upp ett trist buskage och terassens entré och valde färger i röd-orange, gula, vita och klarblå nyanser.


De här buskarna ska få lite mer färgprakt

Vi kastade ut lökarna bland buskarna så att utplaceringen av dem skulle se så naturlig ut som möjligt. Sedan satt vi ner dem där de föll med en lökplanterare. I buskaget satt vi ner olika gula krokusar, snöflinga, rysk blåstjärna och vita pingstliljor, som passar in i gammaldags miljö, samt gula narcisser, som passar bra i stora mängder för naturenliga områden.


20 cm färsk mylla på

Där den nya rabatten skulle komma, grävde vi bort allt gräs med rötter ner till ca 20 cm djup. Det gamla bottnet var muldigt, men ifall det skulle ha varit grusigt eller väldigt lerigt skulle vi ha behövt gräva djupare för att få ordentligt med ny mylla under lökarna.

Vi planterade lökarna i två nivåer varvade med ny mylla så att de låga tidigt blommande lökarna kom längst fram och de längre senare blommande kom bak mot terassväggen.


Lökar i vackra rader

Längst fram satt vi ner snödroppe, rysk blåstjärna blandat med porslinshyacint, gula och vita krokusar och pärlhyacint blandat med en låg grekisk tulpan (Tulipa hageri splendens). I mitten av rabatten kom de halvhöga, enkla tidiga tulpaner (Tulipa Princess Irene och T. Couleur Cardinal), fylld gul-röd tulpan (T. Monsella) och en medeltidig tulpan (T. Orange Monarch). Bland dessa ger boll-löken (Alluim karataviense Ivory Queen) litet omväxling i form.


Prydnadskål, ljung och silvertråd

Närmast terassräcket satt vi ner höga lökväxter, som sent blommande gula viridiflora och liljeblommande tulpaner (T. Spring Green, T. West Point), orange tulpan (T. Dordogne) och mörk stjärnhyacint (Camassia lechtlinii caerulea). Eftersom den nya myllan sätter sig efter hand gjorde vi en liten kulle där vi planterade de höstblommande ettåriga växterna prydnadskål, ljung och silvertråd.

Tips!Du behöver nödvändigtvis inte vattna efter planteringen. Ifall du inte använder ny mylla, är jorden runtomkring tillräckligt fuktig på hösten. Ifall du vattnar för mycket på hösten kan lökarna ruttnar.

Slutligen vattnade vi rabatten i o m vi använde ny, torr mylla och planterade, ovanpå lökarna, höstväxter, som behöver litet vatten efter plantering.

Tips mot sorkar!
Många har sorkar i sin trädgård och de gillar tyvärr att gnaga på lökar vintertid. Men det finns lökar som de inte gnagar på som narcisser och klockliljor (Fritillaria). Vitlöksklyftor gillar de inte heller. Blanda in av dessa lökar bland de andra du planterar! Sorkar gillar heller inte lukter, t ex av hönsgödsel, eller att marken vibrerar. Du kan prova få bort din sork genom att laga en hög vindmölla på en lång metallstång, som du kör ner djupt i marken. Metallstången darrar i marken då möllan snurrar i vinden.

Löplantering
Löplantering

Mer om ämnet på Yle Arenan