Hoppa till huvudinnehåll

Gör din egen konst

Girlanger och trollsländor av träkulor

Från 2010
Uppdaterad 12.03.2013 12:17.
Trollslända i trä
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Inspiration kommer i de mest märkliga former. Från barndomsminnet av torkande gula lökar på röd fähusvägg har jag inspirerats att göra glada girlanger av stora maffiga träkulor! Och i det arbetet konstaterade jag att kulorna fungerar alldeles perfekt till att göra kroppen till en jättetrollslända också! Så nu är det bara att ställa till fest och dekorera!
- Camilla -

Det här behöver du:

  Träkulor i 3 olika storlekar (storlek större)
  Akrylfärger
  Plastpåse eller vaxduk
  Penslar
  Tapetklister eller vägglim, universallim utblandat med vatten... du tar vad du har hemma!
  Järntråd i olika tjocklek
  Avbitartång
  Silkespapper
  Snöre
  Sandpapper eller en skål med grus

Gör så här:

1. Börja med att måla träkulorna i olika valörer. Jag valde lite mera pastelliga färger (färg som är blandat med vitt fungerar bättre när delar av färgen ska nötas bort längre fram) som rosa, ljusgul lila och vitt. Ett tips för att hålla kulorna på plats medan du målar är att hålla en blyertspenna i kulhålet. Måla lite slarvigt, målarränder får gärna synas. Låt torka på vaxduk.

2. Medan kulorna torkar går det fint att göra ”bonusen” trollsländan. Klipp till en tjockare järntråd och gör en ögla i ena änden. Börja med att trä på 2 kulorna av den största storleken, trä sedan 5-6 kulor av lite mindre storlek. Bestäm själv beroende på hur stor kropp du vill att trollsländan ska få. Avsluta med några kulor av den minsta storleken. Böj järntråden en bit ifrån kulorna så kulorna hålls kvar men så det ändå finns utrymme att röra kulorna.

3. Böj till 4 vingar av järntråd. Trollsländans vingar är avlånga och ganska tunna. För att få formen är det enklast att först vika järntråden på mitten, sen några centimeter från den vikningen, böjer du tråden igen så formen blir ett mellanting av rektangel och triangel. Snurra ihop ändarna.

4. För att få känslan av spröda trollslände vingar, tar du den tunnaste finaste järntråden och snurrar/fäster den sicksack över vingformen. Böj in trådändarna med tång.

5. Riv till små bitar av silkespapper, pensla lim ovanpå och vik pappret över vingen. Använd så lite papper som möjligt, bara så att det täcker järntrådarna, det blir vackrast när vingen blir tunn. Låt torka.

6. Fäst ihop vingarna 2 och 2 genom att snurra järntråd ovanpå ändorna. Snurra fast vingarna i trollsländekroppen mellan första och andra kulan. Tvinna eventuellt tunn guldtråd ovanpå för att dölja järntråden.

7. För ihop kulorna så de sitter tätt, böj till en ögla och knip av resterande bit.
8. Pensla lite vit färg på kulorna så kroppen får en mattare nyans.

9. Dags att slutföra girlangerna! Använd sandpapper eller gnugga träkulorna i en skål med grus för att nöta bort delar av färgen. Genom den matta färgen och nötta ytan får kulorna nästan en keramisk yta! Härligt!

10. Träd kulorna på snöre. Avsluta med öglor i vardera trådända.

Dags för fest!

(Expert: Camilla Forsén-Ström)

Mer om ämnet på Yle Arenan