Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Paddlingsskolan del 1

Från 2010
Uppdaterad 28.11.2013 10:49.
Joakim Lax och Göran Palm
Joakim Lax och Göran Palm

Paddlingsintresset växer. Många har börjat och flera skulle säkert vilja börja paddla. Två som länge drömt om att kunna paddla är Jocke och Göran. Göran vill kunna paddla i skärgården. I Kvarken, där det är ganska stenigt, finns många kobbar och skär som inte kan nås på annat sätt än med kajak. Jocke är också inriktad på skärgården. Under fyra dagar får de gå i paddlingsinstruktör Erik Rudels paddlingsskola.

Paddlingsskolan del 1 - utrustningen - Spela upp på Arenan

Vad kan man lära sig under fyra dagar? undrar Göran. Ni kommer att lära er paddling både framåt och bakåt, olika styrtekniker och räddningar, säger Erik. Göran drömmer om att kunna göra en eskimåsväng och undrar om det är möjligt. Chanserna är stora, tror Erik.

Då kajakerna är valda ska fotstöden ställas in. Det är viktigt att foten, knäet och rumpan har kontakt med kajaken. Dessutom behöver man ett kapell som spänns över sittbrunnen så att kajaken inte tar in vatten, en flytväst och en paddel.

class=

Erik visar hur man tar sig i kajaken. Paddeln används som stöd. Man greppar paddeln så att tummen är på baksidan av paddeln och fyra fingrar i sittbrunnen.

Paddlingsskolan del 1 - Att ta sig in och ut ur kajaken - Spela upp på Arenan

Den andra handen håller i paddeln på bryggan. Vikten ska hela tiden ligga på paddeln på bryggsidan. Sen för man in fötterna i mitten av kajaken, kryper ner smidigt i sittbrunnen och spänner fast kapellet.
Om du klickar på bilden till höger kan du se en video om hur man tar sig i och ur en kajak.

Det är viktigt att man försäkrar sig om att skräcksnöret kommer fram. Om man går runt med kajaken är det bara att treva sig fram efter skräcksnöret, rycka till och kapellet lossnar och man kan ta sig ur sittbrunnen.

Första försöket. Det där klarar Göran och Jocke riktigt bra. Men så plötsligt har Göran kapsejsat.


class=

Andra försöket går bättre. Inga problem, tycker Göran. Man måste komma ihåg att hålla armarna raka, säger Jocke.

Paddlingsskolan del 1 - Att paddla framåt - Spela upp på Arenan