Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Västafrikanska rytmer från Ghana

Från 2010
Uppdaterad 04.11.2013 12:34.
Västafrikanska rytmer från Ghana
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Francis Oyeyiola kommer från Ghana. I Vasa jobbar han med att göra manualer för industrimaskiner men på fritiden har han ett band som heter Kpanlogo yede.
Kpanlogo är en folkgrupp i Ghana, men ordet är också namnet på en musikstil som vill få folk att le.

Västafrikas gåva till västvärlden är rytmerna. Man kan säga att rötterna till all modern västerländsk musik kommer från Västafrika. Pop, rock, jazz, soul, blues, latinamerikansk musik för att inte glömma tangon har rötterna i de afrikanska rytmerna. Just Kpanlogo rytmen har samma grundrytm som tangon i sydamerika har utvecklats från menar musikologer i Argentina och Uruguay.
Det kommer sig av att slavar från just västkusten skeppades över till nord- och sydamerika för några hundra år sedan. Med sig tog de sina rytmer som har fusionerats och utvecklats i den nya världen till nya musikstilar.

Trummorna i Ghana användes förr inte bara till att spela på i underhållningssyfte. Trummorna användes också att kommunicera med. Den trumma som Francis spelar på är en så kallad talande trumma. Den kan man slå olika toner på genom att klämma trumman med armen då man spelar på den. På så sätt kan man ”tala” med trumman från en by till en annan. Det kräver förstås att mottagaren har ett tränat öra så att man förstår trummans språk.

Francis vill sprida glädje inte bara med sin musik. Han undervisar också i afrikansk dans i Mira kulturhus vid Kaserntorget i Vasa. Undervisningen är gratis. Dansar gör man en gång i veckan och alla åldrar är välkomna. Dansrörelserna är traditionella men koreografin kan bli en modern historia eller något man hittar på tillsammans.


Mer om ämnet på Yle Arenan