Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Blomkorg av kycklingnät

Från 2010
Uppdaterad 04.11.2013 11:55.
Blomkorg av kycklingnät
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Den här blomkorgen kan kallas även för blomvagga eller blombåt. Korgens avlånga form gör att den svajar sakta i vinden om den hänger utomhus. Det trevliga med denna korg är att den kan användas på många olika sätt. En del vill kanske använda den som blomampel, någon annan kanske vill förvara matlök i den, eller t ex som fruktkorg stående på ett bord. Används den som blomampel kan det vara bra att fodra den på insidan på något sätt, t ex med mossa och en plastbit så att mullen och vattnet hålls inuti.

Bildtext Material

Det här behövs:
- förzinkad 3 mm:s järntråd
- kycklingnät, bredd 50 cm
- förzinkad 0,9 mm:s spoltråd
- vit sprayfärg
- arbetshandskar
- avbitare
- eventuellt en bultsax

Bildtext Grov järntråd för stommen

Gör stommen genom att klippa två ca 1,50 m långa bitar av den 3 mm grova järntråden.


Bildtext Tvinna ihop båda ändarna av järntråden med varandra och böj till en vagga

Tvinna ihop båda ändarna med varandra så att det bildas en båtformad öppning ungefär på mitten av trådarna. Böj ändarna mjukt uppåt så att stommen blir som en vagga.


Bildtext Med en sten som tyngd går det lättare

Klipp en 1,50 m lång bit av kycklingnätet och fäst ena kanten på stommens ena sida med spoltråden, genom att "sy" fast nätet i stommen. Fäst den andra kanten på stommens andra sida på samma sätt.

Tips:

Grov järntråd kan du alltid klippa av med bultsax, men om du inte har en sådan klipper du bara ett hack i järntråden med en liten avbitare och så vickar du tråden några gånger fram och tillbaka vid hacket, så går järntråden av.

Bildtext Forma kycklingnätet

Därefter formar du kycklingnätet försiktigt runt de tvinnade grova trådändarna, så att formen sakta smalnar av uppåt till en spets.


Bildtext Gör snirklar

Forma ändarna till snirklar, gärna så att de blir litet på olika höjd.


Bildtext Förstärk formen på snirklarna

Försök jämna till nätet där det har bildats ojämnheter. Om du vill kan du förstärka formen på snirklarna genom att tvinna litet spoltråd från korgens öppning upp mot snirklarna.


Bildtext Spraymåla blomkorgen

Sedan är det bara att spreja korgen från alla håll, följ instruktionerna på sprayflaskan. Spraya helst utomhus. Som underlag kan du använda några gamla tidningar.


Bildtext Häng upp blomvaggan

Till sist gör du upphängningskrokar av den grova järntråden. Det behövs en krok i vardera ändan för att korgen ska hänga rätt. Fäst kroken genom nätet i snirklarna ända ner i järntrådsstommen. Korgarna kan bli rätt tunga beroende på till vad de används.


Bildtext Korgen får mossa och halm i bottnen class=
Bildtext Blommor för korgen
Bildtext Lägg först en bit plast innan du häller i mull och planterar


Mer om ämnet på Yle Arenan