Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Pauls grillskola - grilltekniker

Från 2010
Uppdaterad 22.06.2016 13:05.
Hönslår på grillen.
Bildtext Hönslår på grillen
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Direkt grillning eller indirekt grillning? Plankgrillning eller stenbakning? Det finns flera olika grilltekniker. Paul berättar vilken teknik som lönar sig att använda när.

Direkt grillning

(grilltid upp till 15 min)

Direkt grillning innebär att man grillar på en jämn kolbädd så att det är lika varmt överallt i grillen. Sättet lämpar sig bäst till skivat kött, färsrätter, fiskfiléer och dylikt. Om man jobbar utan lock får kolen hög syretillförsel och väldigt intensiv värme, vilket kräver en aktiv grillare.

När man direktgrillar utan lock bygger ett bra grillresultat på mycket flitigt vändande av råvaran så att dess yta kontinuerligt kyls ner och på så sätt får en jämn stekgrad.

Indirekt grillning

(från 10 minuters grilltid och uppåt)

Här tänder man kolbädden som vanligt men skjuter kolen mot sidorna av grillen när glöden är den rätta. Man kan välja att skjuta kolen bara mot bara den ena sidan, men det ger oftast ett ojämnare resultat. Jag rekommenderar att lägga kolen/briketterna i en ring längs kanten av grillen.

Man använder indirekt grillning när man vill undvika direkt undervärme. Vid indirekt grillning med lock skapas en form av varmluftsugn med cirkulerande värme. Större köttstycken, hel fågel och bakning blir bäst med indirekt grillning.

Grill/rök

Detta är en kombination av indirekt grillning och varmrökning, vilket ger ett fantastiskt bbq-resultat. Jag brukar gå tillväga precis som vid indirekt grillning: skjuta kolen åt sidan och fylla det tomma utrymmet i mitten med en metallskål/låda eller folie. Skålen fyller jag med den sort träspån som jag vill smaksätta med. Beroende på om råvaran är hel eller skivad så jobbar jag med stängt eller öppet spjäll på locket. Hela råvaror lägger jag på aluminiumfolie(eller lyxvarianten på träplanka) och så låter jag locket ligga på i längre perioder vilket ger en kraftigare karaktär.

Open fire

(långtidsgrillning och hela djur)

Open fire, öppen eld, är en väldigt egen form av grillning som kräver en hel del utrustning. Man behöver en väl tilltagen kollåda (ca 50 cm bred och 120 cm lång), en ställning där man kan spetta djuret genom varje sida och en ställning till att hänga upp djuret i, gärna med vev. Dessa verktyg är lättast att låna av slaktaren eller hyra av specialföretag.

Vill du göra dem själv är det viktigt att glödlådan står på minst 50 cm avstånd från råvaran och att det finns möjlighet att snurra den kontinuerligt. Råvaran bör vara saltsprutad eller rimmad ett dygn innan grillningen. Att helgrilla kan ta allt mellan tre och sju timmar beroende på råvara och storlek. En stektermometer är bästa redskapet för att försäkra sig om att köttet är klart.

Plankgrillning

Numera kan man köpa tunna träskivor som blötläggs ett par timmar innan den marinerade eller kryddade råvaran läggs direkt på dem. Vid direkt grillning smaksätter plankan råvaran, samtidigt som den röks och tillagas. Ett riktigt partytrick alltså – och resultatet blir superbra. Skivorna säljs på välsorterade byggmarknader.

Bakning

Bakning sker med en kombination av indirekt grillning och täckning med aluminiumfolie, vilket ger en ugnseffekt. Aluminiumfolie skyddar råvaran från smuts, aska och allt för hög undervärme.

Stenbakning

Detta är en typ av direkt grillning med en täljstensskiva liggande på grillgallret. Underbart att använda till pizzabak.

Mer om ämnet på Yle Arenan