Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Pauls grillskola - olika typer av grillar

Från 2010
Uppdaterad 19.05.2020 14:09.
Paul och Jim grillar
Bildtext Paul och Jim grillar
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Grillen förknippas mest med grillmönster, hög värme och smaken av eld, men för mig är grillen en värmekälla precis som spisen eller ugnen. Det positiva med en koleldad kupolgrill är att den fungerar både som spis och ugn, vilket öppnar upp för vilken matlagning som helst. Det finns dock en väldig massa olika grillar(värmekällor) på marknaden och här kommer en kortfattad förklarning av var och hur du använder dem, och vilka för och nackdelar är.

-Paul-

Elgrill

Denna typ av grill passar bäst på balkongen eller terrassen. Den är oftast lättskött och smidig att hålla ren men framförallt behöver du inte någon framförhållning utan kan grilla när andan faller på och dessutom får du möjlighet att laga mat utomhus. Nackdelen med elgrill är förlusten av eldsmak och grillyta (karamelliseringen) vilket gör att smaken påminner mer om stekpannestekt än grillat. Dessutom går det inte att röka speciellt bra (med undantag för elgrillar med lock). De flesta kommer som flatbäddsgrillar vilket lämnar öppet för grillningen men inte bakning.

Gasolgrill

Smidig, säker och lättskött – gasolgrillen är den populäraste grillen. Kommer ofta i väldigt designade förpackningar med multifunktioner som rôtiestekning (rullande spett), avlastning, värmehållnings hyllor och reglering av värme som gör att grillningen blir enklare och mer konsumentanpassad. Trots allt ger gasolgrillen ändå inte den där speciella eldsmaken. Däremot en nog så god smak av utomhuslagat.

Kolgrill

Kolgrillen är min personliga favorit och kolgrillning är också den enda riktiga grillformen om vi talar smak. Kolgrillning stimulerar alla sinnen och framkallar smaken av eld i den råvara du tillagar. Matlagningsformen är också en av de äldsta och kanske därför en av mest omtyckta. Och trots att modernare gasolgrillar med rökkassett numera kan framkalla rök, finns tyvärr inget egentligt alternativ till kolgrillen.

Nackdelen är självklart att det kräver bättre framförhållning. Och eftersom den framkallar intensivare rök, smak och värme ska den inte användas på innerstadsbalkonger. Välj en väl tilltagen kolgrill för hemmabruk och en enklare bärbar till utflykter.

Grillpanna

En grillpanna är en stekpanna med räfflor som punktvis karamelliserar råvaran så att man visuellt – men inte så mycket smakmässigt - får en grillkänsla. Det kan vara ett fantastiskt redskap för att piffa till något inför hemmabjudningen, men inget som egentligen kan ersätta grillning. En gjutjärnspanna ger bäst resultat då den lagrar mest värme och ger snyggast grillmönster.

Röklåda

Det finns många sätt att röka råvaror på, det vanligaste är en klassisk röklåda. Röklådan ger en intensiv varmrökning. Nyligen upptäckte jag också den öppna röklåda som används i kolgrill och då läggs mitt ibland kolen. Man tillsätter träspån, ris eller smaksättare under själva tillagningen och får en mjuk varmrökning av råvaran. En öppen röklåda förutsätter att man har en klotgrill som kan stänga inne röken under perioder.

Mer om ämnet på Yle Arenan