Pauls grillskola - utrustning och tändning
Här kommer Paul med tips om hurdan utrustning som kan vara bra att ha då man grillar. Paul tar också upp skillnaderna mellan kol, klassiska briketter och stenkolsbriketter.

Grilltång/gaffel
De absolut viktigaste verktygen är tång och gaffel de ska vara väl tilltagna i storlek - man vill ju inte ha händerna över grillen under tillagningen. Verktygen ska ha bekväma handtag och vara av god kvalitet. Jobba gärna parallellt med tång och gaffel för att öka rörligheten över grillen. Gaffeln kan du också lyfta loss gallret med om värmen är för hög.
Stålborste
Ett grillgaller ska aldrig diskas, det bränns in för varje grillning och bara blir bättre ju mer det används. Men en bra mässings- eller stålborste att borsta rent gallret mellan grillningarna måste du ha. Borsta alltid gallret när det är varmt, då släpper smuts och inbränt fett lättare.

Aluminiumfolie
Folie är en oumbärlig produkt vid grillen. Användningsområdena är många men först och främst skyddar den råvaran från direkt värme vid bakning eller då den fått nog med färg och man bara är ute efter smaken.
Att låta den grillade råvaran vila inlindad i folie före servering ger ett fantastiskt resultat eftersom köttsaften då hålls kvar i råvaran. Dessutom torkar inte grillytan ut.
Vid tillagning av grönsaker, fisk eller annat som smaksätts med fett är folie ypperligt. Fettet droppar inte ner i glöden och man undviker på så sätt eldsflammor som ger en bränd, oangenäm smak.
Stekspade
Stora bitar eller känsliga fisksidor manövreras enklast med en stekspade. Det är viktigt att den har långt skaft så att du kan jobba med händerna utanför grillen.

Digital stektermometer
Om du är nybörjare eller professionell matlagare spelar ingen roll, en digital stektermometer ger en exakt stektemperatur på vilken råvara som helst och garanterar i princip ett bra resultat. Köp gärna en resvänlig variant så du kan ta med den på tur.
Grillpinnar/spett
Mina specialspett består av tre gamla tältpinnar som är sågats lika långa och spetsats till i ändarna. Användningsområdena är många, men grillspett lämpar sig bäst till större kött- och fiskbitar, hela fåglar eller till annan rôtiestekning.
Om du använder träspett så är det viktigt att blötlägga i förväg så att du kan grilla länge utan att de börjar brinna. Eller så kan du vira folie runt grillspettsändarna. Att använd träspett vid grillningen och byta till metallspett inför servering är elegant och omtänksamt, på så sätt slipper man kladd och varma spett. Det är enkelt om du drar ut träspettet först när metallspettet är på plats.

Tändning:
1. Parafin tändning (tändning som används tillsammans med en kolkassett)
2. El tändare (miljövänlig och användarvänlig vid hemmet eller på landstället)
3. Skorstenständare (ej prövat men sägs fungera bra)
4. Flis, ved (kanske det mest naturliga sättet, men också det mest tidskrävande)
5. Tändvätska (ett bra alternativ i båten, inte så miljövänlig men effektiv.)
Att grilla med:

Kol
Kolen är det mjukaste tändningsmaterialet, det antänds lättast, men har också kortast brinntid och är perfekt för snabbt vardagskvällsgrillande. Det är oftast också det billigast bränslet. Det ger en mjuk värme som gör det lätt att kontrollera grillningen och lämpar sig för direkt grillning. Jag använder ofta kolglöd för att tända stenkolsbriketter som är lite svåra att få jämn glöd på. Kol går att tända med såväl tändvätska som paraffin och el.

Klassiska briketter
Briketter är kompakta och ger en intensivare och jämnare värme. De har en längre brinntid och djupare glöd än kol lämpar sig för längre familjegrillningar med mer kvantitet och ett mer aktivt användande. Passar för både direkt och indirekt grillning. De är dyrare än kol i inköp, men gillar du att grilla så får du valuta för pengarna. Briketter kräver en omsorgsfull tändning och tar längre tid på sig at komma igång. Tänder du med elgaffel så låt den ligga i lite längre tills du fått en riktig djup glöd. Använder du tändvätska så låt den tränga in på djupet och börja inte grilla förrän briketterna fått grå yta och röd kärna.

Stenkolsbriketter
Stenkolsbriketter är det hårdaste bränslet och drömmen för en riktig grillfantast. Det är också det mest svårantända materialet man kan använda, men ger i gengäld den jämnaste, mest intensiva och långlivade glöden. De här briketterna är perfekta för en grillfest som pågår hela kvällen. På grund av den intensiva värme de alstrar kräver de oftast indirekt grillning, men ger också många andra möjligheter och användningsområden.
Det finns två sätt att tända stenkolsbriketter på. Lättast är att dränka dem rejält i tändvätska och se till att tända hela grillen samtidigt (observera att det tar tid innan glöden infinner sig och tändvätskan brunnit bort). Jag brukar ofta tända grillen med kol och eltändare för att sedan slå på stenkolsbriketter och låta kolen tända briketterna. Det ger en suverän jämn glöd, men är förstås lite dyrare. Stenkolsbriketter går att tända med tändkassett och paraffin. Fyll kassetten med kol och tänd två paraffinkuber under. Vänta tills samtliga briketter fått jämn glöd och en grå yta med röd kärna innan du börjar grilla.
» Pauls grillade kycklingslår, gris inrefilé och grönsaker
» Läs mer om olika sorters grillar
» Läs mer om grilltekniker