Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Romska kläder och smycken

Från 2010
Uppdaterad 13.11.2013 10:37.
Romska kläder och smycken
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Rosita Lindgren är en självlärd kläd- och smyckedesigner. I huvudsak planerar hon dem för romska kvinnor, men några gånger har hon planerat festklänningar som burits på presidentens självständighetsbal.

Den romska kvinnodräkten är ungefär 100 år gammal och har sina rötter i Karelen. Romska kvinnor i andra länder klär sig oftast enligt majoritetsfolkets mode men i Finland har de sin egen stil. Förr var klädstilen den samma som den finska bondmorans; lång fotsid kjol, blus, förkläde, sjal och huvudduk.


Med tiden har de finska damerna börjat använda ett annat klädmode, men den romska kvinnodräkten är sitt ursprung troget även om den har genomgått en utveckling. Huvudduken och förklädet har lämnats bort och så har den blivit finare. Tex det som började med ett dekorationsband i sammet har nu kommit att bli en hellång sammetskjol som väger ungefär 10 kg.

Man tror att romerna har utvandrat från Indien för ungefär 1000 år sedan. Till Finland kom de via Sverige på 1500-talet. Ser man på de traditionella romska smyckena så kan man tycka att man ser influenser från Indien, som till exempel den S-formade bågen I öronsmycket. Rosita berättar att det för romer symboliserar romernas vandring. Rosita har sin egen designstil. I hennes dräkter och smycken ser man ofta rutor eller bladmönster.

Boktips
För den som är intresserad att läsa mer om romsk tradition och hantverk:
Kultaiset korvarenkaat: mustalaisten kulttuuri ja käsityöt (1986)
(toim. Viljanen-Saira & Aaltonen).


Mer om ämnet på Yle Arenan