Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Naturfotografering

Från 2010
Uppdaterad 21.11.2013 10:29.
Naturfotografering
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Genom att fråga sig tre frågor före och under tiden man fotograferar kan man göra fotograferandet både enklare och mera givande.

Vad?
Bestäm dig för en sak som blir huvudpunkten i bilden. Det kan vara ett djur, ett träd, en spännande himmel eller en intressant form i naturen.


Hur?
När du valt huvudmotivet i bilden är det dags att bestämma dig för hur du skall komponera bilden. Ta god tid på dig och pröva dig fram till en spännande bild. Rör dig kring ditt motiv. Pröva från olika synvinklar. Lägg dig på mage, ställ dig upp på en sten, gå nära och längre ifrån. Försök också zooma. Förenkla bilden och välj bort allt som du inte tycker passar in i bilden genom att byta position. Tänk på hela bilden. Vad finns i bakgrunden, hur passar bakgrunden med förgrunden, finns det linjer i bilden som ögat följer?


När?
Välj rätt tidpunkt. Om du har tålamod kan du vänta på rätt årstid (eller tidsepok). Men för de flesta räcker det med att koncentrera sig på tiden på dagen. Det mest dramatiska ljuset får man före och under soluppgång och under och efter solnedgång.
Väderleken är även värt att vänta på. En spännande himmel kan lyfta vilken vy som helst till oanade höjder.


Bildtext Fina färger och harmoniska linjer

I den här vyn fastnade jag för färgerna. De horisontala linjerna i bilden är lugna och ger en harmonisk känsla. Stugan fungerar som ankarpunkt i bilden och gör det lättare för ögat att stanna i bilden.


Bildtext Försök hitta en annorlunda synvinkel på ett motiv

Här har Ann e gått runt båten för att hitta en trevlig komposition. Attförsöka hitta en annorlunda synvinkel på ett motiv är en bra idé.


En diagonal linje ger bilden rörelse. Ibland kan ett mycket enkelt motiv vara värt att ge lite tid.

Om man väntar några timmar så kan ljuset på samma ställe se helt annorlunda ut.


(Expert: Andreas Westerberg)

Mer om ämnet på Yle Arenan