Lökväxter och drivkvistar - ett sätt att skynda på våren
Det är alltid en speciell känsla när de första vårblommorna dyker upp på marknaden efter en lång och snörik vinter. Man är totalt utsvulten på färger och dofter och framförallt något som ger löfte om att sommaren snart är här.
Skapa en vårinstallation i köksfönstret, välj och vraka bland färger och former stora och små blommor. Sök fram dina favoritbyttor och krukor eller ta vanliga utplanteringskrukor av torv.
De här materialen använde vi:
- torvkrukor, helt vanliga utplanteringskrukor i olika storlekar
- blommande krukväxter och grönväxter: tetet å tete narcisser, krokus, pärlhyacinter, hortensia, primula, adiantum, kapmyrten osv.
- blomjord, grön stenmossa och lite sjögräs

1. Börja med att plantera krukväxterna i torvkrukorna, lökblommorna går lätt att dela upp på flere mindre krukor.

2. Vattna myllan och täck ytan med grönmossa eller något annat täckmaterial.

3. Rada upp torvkrukorna på fat, vi använde plåtfat i olika storlekar. OBS! Torvkrukorna är inte vattentäta så de bör ställas på ett vattentätt underlag.

4. Ställ faten i fönstret och dekorera med torkat sjögräs eller vanligt fjolårsgräs för att ge den rätta vårstämmningen.
Drivkvistar – ett sätt att skynda på våren
Att plocka in lite björkris, videkvistar eller dylikt har väl de flesta sysslat med och det är alltid lika fascinerande att följa med utvecklingen från knopp till utslaget blad.
De flesta av våra vårblommande buskar går att driva i blom, äppelkvistar, syrener, snöbollsbuske, vinbär och brudspirea för att nämna några.
Det du bör tänka på för att lyckas:
Ju tidigare på vintern desto svårare att lyckas, börja med spirea och vinbär, lite senare äppel och syren.
Om det är kallt ute, ta inte in kvistarna direkt utan låt dem stå ett dygn i ett lite svalare utrymme för att undvika en värmeshock.
Snitta alltid snittytan med kniv och sätt gärna lite snittblomsnäring i vattnet, om kvistarna är acklimatiserade så sätt varmt vatten i vasen, annars kallt vatten först och efter ett dygn varmt vatten.
