Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Choklad från Venezuela

Från 2010
Uppdaterad 21.11.2013 11:00.
Choklad från Venezuela
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Världens bästa kakao kommer från Venezuela tycker Mercedes Urbano Winqvist. Hon har ett chokolateriecafé i Mariehamn och ursprungligen kommer Mercedes från Venezuela.

Hon grundar sitt påstående på att den mest aromatiska kakaobönan, criollo, odlas främst i Venezuela. Criollobönan står för 5% av världens kakaoproduktion och de övriga kakaosorterna är forastero och trinitario. Kakao odlas främst i Sydamerika och Afrika 20 breddgrader på båda sidor om ekvatorn.


Efter att kakaobönan har plockats går den igenom en process där den fermenteras, torkas, rostas och malas. Därefter är den klar att blandas ihop till den goda choklad vi tycker om att äta.

Om det står i innehållsförteckningen att chokladen innehåller 70% kakao betyder det inte automatiskt att det är en god choklad. Smaken avgörs av vilken böna som använts och hur den har processats. Att en choklad innehåller mycket kakaopulver innebär att den är mörk och att smaken av kakao framhävs.

Innehållsförteckningen ska helst börja med ordet kakaomassa för att det ska vara en bra choklad. Därefter kan chokladen innehålla kakaosmör, socker och vanilj. Och om det är mjölkchoklad ingår även mjölkpulver.

Mercedes tillverkar främst praliner som ibland kan ta flera veckor att framställa. Men här har vi ett recept på Fikontryfflar som man får till stånd på två dagar:

» Mercedes fikontryfflar med tillhörande chokladtårta

Mer om ämnet på Yle Arenan