Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Hänggunga

Från 2010
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.
Hänggunga
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Om man hittar gungstolar som är lite trasiga, skulle det bästa helt säkert vara att helrenovera dem och göra dem fina och i orginalskick. För någon gång i tiden har det varit ett stort arbete att snickra dem. Hänggungan som jag gjort är i alla fall en kompromiss och ett bättre alternativ än att bara låta gungstolen förfalla. Och visst fyller den nu också samma behov som den tidigare fyllt: Ett gungbehov.

- Jim -

Det som behövs är:
Det finns många modeller av gungstolar och alla är kanske inte lämpliga att just göra gungor av. Den idealiska gungstolen är av lite stadigare modell. En stol med ryggstöd går ju också bra att använda. För övrigt behövs tappar, lim, målfärg och rep.


Bildtext Borra hål class=
Bildtext Tag lim och tappar
Bildtext Sätt tapparna i hålen


Bildtext Slå in tapparna class=
Bildtext Slipa gungstolen
Bildtext Måla den vit


Arbetsmoment:
Såga först av benen. Sen följer det viktigaste momentet i ombyggnaden. Det är att stärka upp alla pinnar i ryggstödet med lim och tappar. Låt limmet torka. Slipa gungstolen. Måla hela gungstolen vit. Målfärgen skall vara lämpad för utomhusbruk. Låt torka. Märk ut ränderna med målartejp, så att de blir raka. Måla ränderna.


Bildtext Randfärg class=
Bildtext Dra bort tejpen
Bildtext Så här fint blir det


Bildtext Fäst krokar i ett stort träd class=
Bildtext Häng repet i krokarna
Bildtext Gör rejäla knutar


Dra bort tejpen. Välj sedan ut ett lämpligt träd. Det är viktigt att hitta balansen då man hänger upp hänggungan. Lycka till med bygget för den som börjar på det. Hänggungan är en riktigt rolig möbel att sitta i under ett träd eller på verandan… att gunga och fundera ut nästa projekt.

Mer om ämnet på Yle Arenan