Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Hänggunga

Publicerad 14.03.2010 00:00. Uppdaterad 22.09.2014 13:16.
Hänggunga

Om man hittar gungstolar som är lite trasiga, skulle det bästa helt säkert vara att helrenovera dem och göra dem fina och i orginalskick. För någon gång i tiden har det varit ett stort arbete att snickra dem. Hänggungan som jag gjort är i alla fall en kompromiss och ett bättre alternativ än att bara låta gungstolen förfalla. Och visst fyller den nu också samma behov som den tidigare fyllt: Ett gungbehov.

- Jim -

Såga av benen

Det som behövs är:
Det finns många modeller av gungstolar och alla är kanske inte lämpliga att just göra gungor av. Den idealiska gungstolen är av lite stadigare modell. En stol med ryggstöd går ju också bra att använda. För övrigt behövs tappar, lim, målfärg och rep.


Borra hål
Borra hål class=
Tag lim och tappar
Tag lim och tappar
Sätt tapparna i hålen
Sätt tapparna i hålen


Slå in tapparna
Slå in tapparna class=
Slipa gungstolen
Slipa gungstolen
Måla den vit
Måla den vit


Randmålning

Arbetsmoment:
Såga först av benen. Sen följer det viktigaste momentet i ombyggnaden. Det är att stärka upp alla pinnar i ryggstödet med lim och tappar. Låt limmet torka. Slipa gungstolen. Måla hela gungstolen vit. Målfärgen skall vara lämpad för utomhusbruk. Låt torka. Märk ut ränderna med målartejp, så att de blir raka. Måla ränderna.


Randfärg
Randfärg class=
Dra bort tejpen
Dra bort tejpen
Så här fint blir det
Så här fint blir det


Fäst krokar i ett stort träd
Fäst krokar i ett stort träd class=
Häng repet i krokarna
Häng repet i krokarna
Gör rejäla knutar
Gör rejäla knutar


Här dras tejpen bort

Dra bort tejpen. Välj sedan ut ett lämpligt träd. Det är viktigt att hitta balansen då man hänger upp hänggungan. Lycka till med bygget för den som börjar på det. Hänggungan är en riktigt rolig möbel att sitta i under ett träd eller på verandan… att gunga och fundera ut nästa projekt.