Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Bisamråttan

Från 2010
Uppdaterad 29.11.2012 13:48.

Bisamråttan härstammar ursprungligen från Nordamerika. Till Finland kom den på 1920-talet då man ville införa ett nytt pälsdjur i landet. Av någon anledning har den nu minskat i antal. Bisamråttan kan bli 40 cm lång och väga upp till ett och ett halvt kilo.

Högen av lera och vattenväxter är bisamråttans vinterbo. På sommaren gräver den en håla i strandbrinken där den sedan föder sina ungar.

Bisamråttan blir sällan äldre än tre år, men den förökar sig effektivt. En hona kan under en sommar föda tre kullar med upp till fem ungar per kull.

Bisamråttan gillar att äta mjuka växter som kaveldun, säv, fräken och näckrosor. Eftersom den helst tuggar i sig bara de mjuka rotdelarna av växterna kan den åstadkomma betydande förändringar i växtligheten. En bisamråtta förstör nämligen fem kilo vattenväxter per dag, vilket har lett till att vassruggarna har försvunnit i många näringsfattiga sjöar.

Å andra sidan hindrar bisamråttan frodiga sjöar från att växa igen genom att den åstadkommer öppningar och kanaler i vassen. Där kan sedan vattenfåglar vila och leta efter föda och där samlas också fiskar för att leka.