Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Lappteknik: täcke av bakgrundsblock

Från 2010
Uppdaterad 26.08.2015 16:12.
Lees lapptäcke
Bildtext Lees lapptäcke
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Lee besökte Gerd Gellein-Merkesdal i Norge och fick lära sig göra bakgrundsblock. Här är lite tips på hur man kan sy ihop bakgrundsblocken till en helhet. Lee har använt sig av enbart gamla textilier som hon återanvänt. Ett tips är att köpa begagnade kläder på loppis så får du många olika mönster i samma färgskala till en billig penning.

Strömsö inslag: Lappteknik: täcke av bakgrundsblock - Spela upp på Arenan


Det här behöver du:

  • resttyger
  • bakgrundsblock 24 st (färdigt mått: 24 x 24cm )

Tips!
Pressa alla sömmar genast när du sytt dem så är det lättare att få ett fint slutresultat!

1. Börja med att göra upp en skiss för hur ditt täcke skall se ut så är det lättare att räkna ut hur många bitar du behöver i olika storlekar.
Här är Lees skiss till det här täcket


2. Skär till avlånga bitar 24 x 6 cm (rutigt och randigt tyg). 20 av det rutiga tyget och 18 av det randiga eller 38 av samma tyg.


3. Sy ihop så här: bakgrundsblock, randig bit, bakgrundsblock, randig bit, bakgrundsblock, randig bit och sist bakgrundsblock igen. Då får du en rad med fyra bakgrundsblock och tre randiga bitar mellan varje. Gör 6 sådana.


4. Skär till 19 bitar (vitt tyg) som är 6 x 6 cm.


5. Sy ihop (rutiga) avlånga bitar med en (vit) kvadratisk bit emellan så att du börjar och slutar med (rutig) avlång bit och får en lång remsa med fyra (rutiga) avlånga bitar och tre (vita) kvadrater.


6. Gör 5 sådana remsor.


7. Sy ihop remsorna med bakgrundsblocksremsorna så att du börjar och slutar med en bakgrundsblocksremsa. Helheten blir då sex rader med 4 bakgrundsblock på varje.


8. När du kommit så här långt är det lätt att mäta hur långa sidobitarna skall vara. Beräkna plats för en liten (vit) kvadrat i varje hörn och ta mått på långa och korta sidor och skär till dessa bitar. Bredden skall vara 6 cm.


9. Sy fast kortändorna.
10. Sy fast en kvadrat i vardera ända på långsidans bitar och sy fast dem i helheten.

Mer om ämnet på Yle Arenan