Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Fotografistaffli

Publicerad 07.03.2010 00:00. Uppdaterad 22.09.2014 13:16.
Fotografistaffli

När alla väggar är täckta med tavlor och fotografier får man ta till andra metoder för att kunna ställa fram ännu mer bilder, ett fotografistaffli är just en sådan metod… bilder, tavlor och saker som man kan titta på är bra för att man skall kunna minnas.
- Jim -

Material i massiv björk

Det som behövs är:
Materialet som jag gjorde mitt staffli av är massiv björk, till benen 28x28 mm tjocka lister och till stödet och bakbenet 30x18 mm tjockt virke.

Ritning i pdf-format
Se ritningen, för exakta mått

Frambenen

Arbetsmoment:
Frambenen består av 3 delar, två ben och en liggande del. Dessa är sammanfogade i två 48-graders girar och enbart med lim. Om man vill kan en skruv i vardera sidan göra konstruktionen starkare, jag tänkte att det får vara en ganska enkel och lätt lösning i o m att det inte borde bli så stor belastning på ställningen.

Vinkeln mellan benen och den liggande listen gör att benen står lite utåt nertill.

Jim sågar ut spår för framkanten

Övre delen av detta benpaket fungerar som stöd för tavlan. För att tavlan inte skall glida ut körde jag in ett spår på insidan, spåret är 25 mm brett och 5mm djupt, på det här sättet lämnar en 3mm bred och 5 mm hög flik på framsidan.


Stödlisten fästs

Stödlisten som sticker upp skruvas fast bakom benen, såga ur en liten bit så att den kommer en bit in på benen, se ritning.


Bakbenet fästs med ett gångjärn

Bakbenet som har samma bredd och tjocklek som bild stödet kan antingen skruvas fast rakt i stödet eller så kan man använda ett litet gångjärn. Gångjärnet skruvas fast där det går och limmas med tvåkomponent lim där man inte kommer åt med skruv.


Såga benen jämna
Rita ut en linje på alla ben

Rita en linje med en på bordet liggande blyertspenna, runt benen och såga dem så att staffliet står fint och jämnt på bordet.


Hål och stoppare

Borra några hål i stödet som sticker upp och gör en stoppare av t ex en blyertspenna som sågas och limmas fast i en 90 graders vinkel.