Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Rovaniemi - porten till Lappland

Från 2010
Uppdaterad 27.01.2017 07:15.

Rovaniemi kallas också för porten till Lappland. Vissa tider på året är här en riktigt internationell stämning tack vare dom många turistfällorna som inbjuder till julgubbens värld. Exotiskt för en britt men kanske inte något vi nordbor väljer. Rovaniemi är ett bra ställe att inleda sin Lapplandssemester med några smakfulla ställen…

Bildgalleri från Rovaniemi med omnejd:

Restauranger och caféer:

Kauppayhtiö
Kauppayhtiö är lite av Rovaniemis Kinderägg. Ett urbant café som skulle platsa i vilken metropol som helst. Menyn och inredningen följer samma avslappnade trendiga stil. Goda sandwichar och sallader. Sushi lär också skall var på väg och i caféet kan man köpa retroskjortor i finländsk stil.
www.kauppayhtio.com

Ounasvaara sky hotel – Fine dining i Rovaniemi
Här regerar Tero Mäntykangas som var vår gästkock. En vidunderlig utsikt speciellt på vintern, känns som om man sitter och äter gourmetmat mitt i snödrivan. Många lokala specialiteter som tillreds på ett tilltalande sätt. Bl.a. liknande renfilé som vi gjorde i programmet finns på menyn.
www.laplandhotels.com

Julgubbens värld
Julgubbens värld eller joulupukin pajakylä som den heter på finska. En skapelse för turister som ändå har sina sidor. T.ex. kan ett besök vid det ”lokala” postkontoret vara intressant. Här kan man läsa en del av de 700 000 brev som årligen kommer till julgubben. I dom små turistshopparna finns lokala matprodukter.
www.santaclausvillage.info (på fi & eng)

Rocktaurant
Garanterat en av Nordens kitschigaste krogar. Här frossar man i monsterrockarna Lordi som vann Eurovisionen 2006. Hur länge restaurangkonceptet håller återstår att se… maten har vi ingen aning om men värt ett besök för obligatorisk fotoseans med monstren.
www.rocktaurant.com (på fi & eng)

Konttaniemen porotila
Familjen Konttaniemi tar emot dig på den renfarmen som vi också besökte. Sympatiskt ställe med god mat. Utöver att man tar emot turister året om så bedriver man faktiskt renskötsel också på riktigt. Om du äter här kan du få renskav och lappländsk husmanskost av hög kvalitet. Fråga också efter det lokala bakverket Kampanisu till kaffet.
www.porofarmi.fi

Lokala produkter:
Packa ner några lokala produkter i resväskan när du åker hem. Vi rekommenderar följande:

Bär och brödost
Det finns många fina bärprodukter i Lappland. Jängänkastike t.ex. är gjort av hjortron och passar bra till brödost. Brödosten, knarrosten eller kaffeosten är något man inte kan undgå under ett Lapplandsbesök.Servera den på klassiskt vis med hjortronsylt eller prova på Michaels recept nedan.
Tunnbrödsrullar med halstrad röding, färskost och lav

Rieska
Rieska finns i många olika varianter. Leta efter lokala småbageriers produkter.

Ren
Fråga dig fram om du vill ha kött av hög kvalitet. Rinne-Market som Tero rekommenderar har det mesta av lappländska specialiteter. Renkött är lätt att tillreda så att det blir gott och mört.
Teros renfilé från Salla

Teros resetips:
Kauppayhtiö är nummer ett
- retro, annorlunda och bra stämning
- kafé, där allt är till salu
www.kauppayhtio.com

Suklaakahvila Valentina oy
Ruby, Belgiens gåva till kvinnorna i Rovaniemi och chokladälskarna. Han gör också chokladkonfekt med lappländska bär som passar bra till kaféets goda kaffe.
www.suklaaterie.fi
Rinne Market
Stadens bästa betjäningsdisk och produkturval.
- färsk fisk och skaldjur, som är rara delikatesser på dessa breddgrader
- gott utbud av små producenters varor
- Köpmannen Janne Rinne har alltid något nytt att erbjuda kulinaristerna i Rovaniemi

www.k-supermarket.fi

Santamus
Upplevelserestaurang vid polcirkeln.
www.santamus.com

Klicka på stiften på kartan för att närmare bekanta dig med resetipsen för Rovaniemi:

Visa kartan och resetipsen från Rovaniemi i nytt fönster

(Expert: Matias Jungar)

Mer om ämnet på Yle Arenan