Hoppa till huvudinnehåll

Resa

På besök i Matias hemstad – the best of Vasa

Från 2010
Uppdaterad 27.01.2017 07:23.

Vilka tips skulle du ge åt en matturist på besök i din hemstad? För oss var svaret överraskande enkelt. Vi väljer personligt och privat och undviker kedjerestauranger, allt för en rikare matkultur.

Där ortsborna trivs, där trivs med största sannolikhet också den sporadiska turisten . Om man kommer till Vasa skall man följaktligen också ge sig ut i skärgården.

Längs med hela den finska kusten har man en lång tradition av att utnyttja skärgårdens råvaror. Tack vare några hundra tappra fiskare som sysslar med småskaligt kustfiske finns det tillgång till bl.a. sik, abborre, gös och strömming. Nu slår vi ett slag också för mört och gädda som har hamnat i skymundan.

Prova också på högklassiga bärprodukter, speciellt havtorn som är ett bär med fin karaktär och hälsosamt till tusen.

Bildgalleri från Vasa med omnejd:

Restauranger och caféer:

Strampen
En klassisk sommarrestaurang som är öppen från april till jul- Trevligt lunchbord och à la carte som avnjuts med stans bästa utsikt.
www.strampen.com

Panorama
Traditionell lunchrestaurang som ligger alldeles vid torget. Stans kanske bästa stekta sik och väldigt god husmanskost av hög kvalitet.
www.panoramavasa.fi

Café Simo
Ett stenkast från Strampen finns Kuntsis konstmuseum för nutidskonst i ett gammalt tullhus. Här dricker vi gärna kaffe i en trevlig miljö på Café Simo. Lätt lunch finns också.
www.bistro.fi/simo

Gustav Vasa
Stämningsfull källarkrog med höga ambitioner på maten. Den hungriga unga kökschefen Kim Hellman skapar nytt i köket gärna av lokala råvaror. Inte billigast men nästan bäst.
www.gustavwasa.com

Konsulinnans kafferum
Ett mysigt café som också bjuder på lunchmat. I butiken som ligger alldeles intill kan du köpa lokalt hantverk av hög kvalitet.
www.loftet.fi

Saluhallen
Vi missar aldrig en saluhall. Vasas är liten men tuff. Här kan du köpa många lokala österbottniska produkter. Fråga efter bakverk från traktens bagerier, Granholms bärprodukter och fudge, olika fiskinläggningar samt Juustoporttis ostar.
vaasankauppahalli.fi

Boende:

Hotel Astor
Litet familjeägt hotell nära tågstationen med stans bästa hotellfrukost och vänlig personlig service.
www.astorvaasa.fi

Klicka på stiften på kartan för att närmare bekanta dig med resetipsen för Vasa:

Visa kartan och resetipsen från Vasa i nytt fönster

(Expert: Matias Jungar)

Mer om ämnet på Yle Arenan