Bergen och Hardanger - Norges fruktträdgård

Det enda jag kommer ihåg om Bergen från skolgeografin är att det är Europas regnigaste stad. Ett tvivelaktigt rekord då det gäller att locka turister. Men om någon väljer bort Bergen som resmål p.g.a. den stora sannolikheten för skyfall kan vi bara beklaga.
Efter en inspelningsvecka i Bergenregionen är vi definitivt sugna på mera! Det får bli till nästa gång, nu kan vi glädjas åt att ha hittat bl.a. följande ställen
Bildgalleri från Bergen och Hardanger:
BERGEN
Restauranger:

Hanne på höjden (Spisestedet på Høyden)
Nordens kanske mest extrema närmatsrestaurang som leds av vår gästkock Hanne Frosta. Här är maten garanterat norsk och gjord på lokala råvaror av hög kvalitet. Förbered dig också på att uppleva nya ingredienser i maten. Att göra norsk lokalmat året om kräver nämligen kreativitet och nyskapande. Ligger centralt på gångavstånd från absoluta centrum i Bergens universitetskvarter nära Grieghallen. Då vi var här (hösten 2009) var restaurangen öppen för allmänheten enbart lunchtid. (Beställningsrestaurang på kvällen.)

Cornelius
Redan båtturen är en upplevelse om man vill besöka restaurang Cornelius. Varje dag under säsong går en båt från stadskajen ut till den här fräscha och trendiga Bergensiska skärgårdsrestaurangen. Här kan du äta färska skaldjur och fisk. I programmet dykte vi med Alf Roald Saetre som hämtar en del av de skaldjur som serveras på Cornelius från vattnen strax utanför.
www.cornelius-restaurant.no

Bryggen
You can’t miss it. Det är Bergens landmärke och antagligen är du inte den enda turisten som hittar just hit. Bryggen är den mest bekanta vykortsbilden av Bergen. I dom här pittoreska trähuskvarteren hittar du många bra restauranger som visserligen är ganska exklusiva och dyra men det är också troligt att man är nöjd när man går ut. Enhjörningen är en av restaurangerna på Bryggen som serverar god fisk och skaldjur.
Läs mer om Bryggen på Wkipedia (på bokmål)
Fast food från Torget fiskmarknad
Kanske ingen höjdar matupplevelse men hit kommer man mest för stämningen. I hamnbottnen hittar man stånd där man säljer allt från fish and chips till rökt valkött. Trevligt att strosa omkring med en portion i handen längs med stranden och bare kose sig, som norrmannen säger.
www.torgetibergen.no
Affärer:
Kjöttbasaren
Ett intressant ställe i Bergen att besöka för den kulinariska matturisten är den anrika köttbasaren från 1877. Den ligger vid början av Bergens mesta sevärdhet Bryggen, som är hamnområdet i stadens centrum. Köttbasaren håller nu på att profilera sig som en mathall med restauranger som har nordisk särprägel. Bland annat skaldjursrestaurangen Cornelius kommer att finnas där under våren 2010 med en ny restaurang ”Skjellmannens Sjömatbar”. Och alldeles bredvid kommer det att finnas en fiskbutik ifall man nöjer sig med råvarorna. Kan passa fint med lätt lunch eller helafton med skaldjur. Vill man handla i butikerna ska man vara ute senast på eftermiddagen.
www.basaren.no
Boende:
Clarion Hotel Havnekontoret
Vi trodde aldrig att vi skulle rekommendera ett hotell som hör till en kedja men visst finns det kedjehotell som kan vara personliga och ha ett överraskande koncept. Vi bodde på Clarion hotel Havnekontoret som inte är det billigaste men… I rumspriset ingick kvällsmat, ett stort filmbibliotek och DVD:n på all rum. Och det bästa av allt, vi fick steka ägg och bacon själv på morgonen. Vi lyfter på hatten för det enda knaperstekta baconet vi ätit vi under hela året med Mat så in i Norden. Greit !
www.clarionhotel.com/hotel-bergen-norway
HARDANGEROMRÅDET

Det bästa av Bergen upplever man på någon dag sedan kan man fortsätta färden. Och här börjar det roliga ! Vägen till Hardangerfjorden och längs med den är en s.k. scenic route och det med besked.
Hardangerområdet kallas också för Norges fruktträdgård och som vackrast lär det skall vara under våren då fruktträden blommar. Längs med vägarna finns många stolta lokala producenter - vi föll för några. Vi rörde oss mest på väg 7. Sträckan från Norheimssund till Ålvik.

Gårdsbutiken i Öystese
Då man åker från Bergen mot Hardanger kommer man till Öystese efter ca. en timmes körning. Då är det värt att besöka gårdsbutiken på Kvam fruklager i Öystese. Själva byggnaden ser inte så märkvärdig ut men inne i butiken hittar man fina lokala varor som man inte ser i de stora matvaruaffärerna. Det är små och mellanstora producenter som förser butiken med säsongens varor som till exempel äppelmust, inlagd ramslök, plommon och lefse.
www.fruktlageret.no

Nöring gjestebodsmat
Vill man köpa varor direkt från en producent kan man vända sig till Nöring Gjestebodsmat i Öystese. De har produktionslokalen direkt i anslutning till gårdsbutiken (se ovan) och där bakas också lefse som är ett slags sött tunnbröd som man kan avnjuta med efterrätt eller kaffe.
Smakmässigt ligger hardangerfrukten i världsklass. Frukt, bär och ramslök handplockas med stolthet och man värnar om märket "Hardangerplommon" lika mycket som Cognactillverkarna gör i Frankrike. Det kanske är överflödigt att påpeka att man inte använder konserveringsmedel. Vår personliga favorit. Nörings ramslöksinläggning. En fantastisk krydda till såser, fisk eller kött.
www.noring-ans.no

Gamlastovo Gårdsrestaurant, Fykse
Vill man besöka en pitoresk traditionsenlig gårdsrestaurang är Gamlastovo värt ett besök. Här kan man få smaka riktig spekemat som gårdens egna lufttorkade fårbog och hemlagade korv. Här tillverkas köttvaror av olika slag, till exempel kalv och lamm, som säljs från gården.
Sedan gården öppnade 1995 har det uppnåt ryktet om att vara ett av de mest speciella matställena i Hardanger. Dessutom är det vackert beläget i ett prisbelönt kulturlandskap.
www.gamlastovo.no

Steinstø Frukt og Kakebu, Steinstø
Längs riksväg 7, turistvägen genom Hardanger, ligger Steinstø Fruktgard. Det är ett cafe och en gårdsbutik som serverar kvalitetsfrukt och bär, hemlagad äppelsaft, sylter och geléer, lefsor och äppelkakor och annat gott. Caféet ligger otroligt vackert beläget invid fjorden.
Vill man se fruktodlingarna kan man göra ett avtal om ett gårdsbesök på fruktfarmen.
www.steinsto-fruktgard.no

Hardanger äppelcider
Ett måste för alla ciderälskare, kanske den bästa cider vi någonsin smakat. Mycket fruktsmak inte så söt, lite som fransk äpplecider, men betydligt bättre. Hardangercider har producerats sedan 1200-talet. Fabriken ordnar rundturer det hann vi inte med…För oss räckte det med ett besök till lokala Alko – vinmonopolet där den ädla drycken kan inhandlas.
www.hardangercider.no

Hanne Frostas resetips i Norge:
När du kommer till Norge måste du komma till Bergen och våra vackra fjordar, Hardangerfjorden och Sognefjorden.
I Hardanger finns ett sommarskidcentrum i Jondalen och längs vägen finner man många små affärer som säljer egenproducerat. Frukt och bär kan också köpas vid vägkanten i små bodar, där du betalar genom att sätta pengarna i en liten låda.
Gillar du fjäll och skidåkning kan jag rekommendera en blomstervandring från Finse till Ulvik i Hardanger. Den turen ska göras i maj. Kontakta Bergen turlag och hör dig för om gruppvandringar. Se www.bergen-turlag.no. Det är en vandring man inte gör ensam. Man åker skidor på Hardangerglaciären och avslutar bland vackert blommande äppelträd i Hardanger. Ett minne för livet.
http://www.lyngheisenteret.no finns en timmes körning från Bergen. Här värnar man om de gamla ljunghedarna och bränner ljung på samma sätt som man gjort i alla tider. En av mina bästa vänner är professionell ”pyroman” på centret. Granne med Lyngheisenteret bor Erik Halvorsen, tidigare delägare i restaurang På Høyden. Han driver här ett litet ekologiskt jordbruk. Frivilliga från hela världen kommer för att arbeta hos honom en längre eller kortare tid. Se www.wwoof.org. Restaurangen På Høyden köper givetvis färska grönsaker av honom.
» nordsjoloypa.ivest.no. För den kulturhistoriskt intresserade är det här en nyttig länk. Øygarden med havet som slår upp över klipporna är alltid fascinerande och fint.
» www.fjellstreif.no - För den som är pigg och vandringsglad: En tur till Rosendal i Hardanger, kombinerad med backlöpning. Ta en runda i stenparken och besök Baroniet, vårt lokala slott, där kända musiker brukar hålla konserter.
» www.morellfestivalen.no
En tur till Sogn: Ta tåget från Bergen till Myrdal och vidare ner till Flom. Det är en tågresa utöver det vanliga. När du kommer till Flom uppenbarar sig den vackra fjorden. Ett besök i Ægir bryggeri hör till. De brygger ett gott, lokalt öl. Åk vidare med båt till Undredal, som är en del av världsarvet. Här bor det 100 människor och 300 getter. Det finns alltså både brun och vit lokal getost i ostaffären.
Den som är intresserad av mat får säkert utbyte av ett besök i ysteriet. Den lokala bruna getosten är en Slow food presidia-produkt.
» www.slowfood.no (Brimost fra Sogn (Presidium)
I Sogn kallas den bruna getosten brimost, men i övriga Norge är Undredalsost en välkänd produkt. På 1900-talet blev den traditionella ystningen nästan utrotad och den lokala brimosten ersattes av massproducerad mesost. Undredal Stølsysteri är en av de få producenter som fortfarande tillverkar getost av rå (opastöriserad) mjölk. De var också de första i landet som fick tillstånd att göra ost av rå getmjölk. Presidiet vill främja produktionen och användningen av högklassig getost som tillverkas enligt den princip som används i Inre Sogn och arbetar för producenternas rätt att tillverka ost av rå mjölk.
En tur vidare till Solvorn är värd upplevelsen. Vill du bo charmigt och till ett överkomligt pris, besök vår äppeljuice- och hallonnektarproducent.
» www.eplet.net
Han lagar förresten världens bästa hallonnektar, tycker jag.
Kommer du dit, så är det inte omöjligt att jag råkar vara på besök hos min väninna, som är närmaste granne med Eplet. Ser du röken från en brasa i trädgården så stick dig in ... Där finns en trädgård med fem sorters morötter, fyra sorters broccoli osv. Hon producerar också kvanne, den lokala Vosskvannen, som är Norges äldsta odlingsväxt. Den har använts till mat och medicin i långa tider.
Det finns också mer exklusiva ställen, som www.walaker.com, där du kan riskera att stöta på den norska drottningen, som älskar att färdas i fjällen och bo på Wallaker.
Välkommen till oss om du så kommer i äppelblomstider, i morelltiden eller på hösten när tumlarna jagar vassbuk i fjorden.
För den som tycker om att vandra i fjällen finns det många övernattningsstugor. Här träffar man många andra likasinnade att dela sina historier med.
» www.turistforeningen.no
Klicka på stiften på kartan för att närmare bekanta dig med Matias och Michaels resetips för Bergen och Hardanger:
Visa kartan och resetipsen över Bergen och Hardanger i nytt fönster
(Expert: Matias Jungar)