Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Göteborg, svensk västkust och havets skatter

Från 2010
Uppdaterad 27.01.2017 07:35.

Det finns något vänligt över Göteborg. Trots sin storlek är Göteborg en stad som är förhållandevis lätt att ta till sig, också för den sporadiska besökaren. Och när svenskar talar om västkusten så finns det alltid ett speciellt skimmer över ordet som färgas av sol sommar och segling. I september upplever man inte mycket av det här, men havets närhet gör sig alltid påmint då det gäller matutbudet.

Bildgalleri från Göteborg:

Matkultur:

Feskekörka
Det bästa stället att uppleva ett stycke Göteborgsk matkultur är Feskekörka. Ett mattempel i jugendstil som för Göteborgarna är vardag men för oss fest och fyrverkeri. Saluhallen är helt specialiserad på skaldjur och fisk och har stått på samma plats i över 100 år. När vi var här räknade vi till ett 50 –tal olika fiskar och skaldjur i diskarna. Och trots att man kanske inte har tillgång till ett kök på sin veckoslutsvisit så kan man ändå vandra runt här och göra upp imaginära menyer på vad man kunde kocka om man skulle ha tillgång till det här utbudet.

När hungern sedan slår till kan man slå sig ner på någon av de många fiskekrogarna i hallen. Vi testade Kajutan och fick bl.a. fräscha XL räkmackor men också restaurang Gabriel uppe på balkongen är värd ett besök. Och känner man för en snabblunch på stående fot så finns det ett gott urval i Feskekörkas fiskbutiker. Take away fisksoppa eller skaldjursallad smakar gott på.kajen strax utanför.
www.feskekörka.se

Göteborgs saluhall
Det måste medges vi har en viss förkärlek för saluhallar. Göteborg har två saluhallar. saluhallen Briggen och Stora saluhallen. Stora saluhallen som vi var i går visserligen inte att jämföra med t.ex. Hötorgets saluhall i Stockholm eller Hagnäsghallen i Helsingfors då det gäller utbud, men ändå vandrar man gärna in. Här är dofterna, stämningen och matglädjen påtaglig. Också ett utmärkt ställe för en snabb lunch. Urvalet är stort.
(Se också Stefan Karlssons resetips längst ner på sidan)
Läs mer om saluhallen på Wikipedia

Restauranger:
Som sig bör i Sveriges fiskecentrum så finns det en hel del krogar i Göteborg som satsar på fisk och skaldjur och nordiskt kök.

Restaurang Fond
En utmärkt hållplats för lunch eller middag i ändan på stans huvudgata Avenyn. Restaurangen är svår att hitta Götaplatsen desto lättare. Här styr köksmästaren Stefan Karlsson som var gäst i vårt program. Svenskt smakarv på menyn. Vi åt lunch
här och fick stekta strömmingar – lika goda som hemma.
www.fondrestaurang.com

Sjömagasinet
Ett ganska säkert kort är den legendariska köksmästaren Leif Mannerströms klassiska fiskrestaurang. Här skall man visserligen vara beredd att lägga ut en och annan slant men man behöver knappast heller oroa sig för att maten inte är god. Här har vi faktiskt ätit några av de bästa måltiderna under vår matresa. Klockrent som svensken brukar säga.
www.sjomagasinet.se

Thörnströms kök
En nykomling i Göteborgs restaurangutbud som vi visserligen aldrig hann till men som fick mycket beröm av lokala kockar vi talade med.
www.thornstromskok.com

Västkusten vidare:

Hela västkusten är ett pärlband av mer eller mindre charmiga städer med vyer som hämtade ur en glassigt svenskt lifestyletidning. Vita flotta strandhus, segelbåtar och vackra strandpromenader. Marstrand , Lysekil , Grebbestad , Smögen det är bara att välja var man vill stanna.

På västkusten ordnas en hel del evenemang kring mat och förstås handlar dessa främst om skaldjur och fisk. Musselfestival hålls i Lysekil i början av augusti, ostronöppning i Grebbestad i maj, fiskehamnsfestival i Göteborg i september. Prickar man in besöket vid rätt tidpunkt kan man uppleva mycket av den lokala matkulturen här.

Förutom Göteborg har vi har mest varit i Lysekil på våra resor och gillar följande ställen:

LYSEKIL:

Boende
Det finns många dussinhotell i Norden eftersom kedjorna dominerar marknaden. Därför blir man speciellt glad då man hittar någonting som skiljer sig från mängden. På Idylliska strandflickornas kusthotell är varje rum inrett med en personlig stil servicen och morgonmålet följer samma linje.
www.strandflickorna.se

Restauranger:
Pråmen
Sitt på vattnet och ät eller avnjut det lokala Grebbestadsölet på den här lilla sommarrestaurangen vid strandpromenaden. God fisksoppa och dagens fångst.
www.pramen.nu

Fiskebäckskil
Inte långt från Lysekil ,ca. 20 kilometer med bil och en färjtur, ligger det gamla fiskeläget Fiskebäckskil som idag är ett populärt villaområde. Här kan vandra bland flotta fritidsbostäder och äta på restaurang Brygghuset med ett stort urval fisk- och skaldjur. Brygghuset ordnar också hummerfiske under säsong för mindre sällskap.
www.brygghuset-krog.com

Västkusten med en hel del bra restips presenteras på följande webbplats:
www.vastsverige.com

Stefan Karlssons matresetips i Göteborg:

7:ans ölhall
En klassisk och gammal Göteborgsmiljö för att inmundiga en kall pilsner. Ligger vid saluhallen i Göteborg.
Kometen
Klassisk Svensk mat. Ligger på sidogata från Avenyn.
Soppköket i saluhallen
En klassiker med riktigt god och enkel soppa.
Da Mateo
Kafé där utvalda bönor rostas i kaféet och blir till det bästa kaffet i Sverige.

Klicka på stiften på kartan för att närmare bekanta dig med Matias och Michaels resetips för Göteborg och den svenska västkusten

Visa kartan över Göteborg och resetipsen i nytt fönster

(Expert: Matias Jungar)

Mer om ämnet på Yle Arenan