Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Köpenhamn - Nordens kulinariska huvudstad

Från 2010
Uppdaterad 27.01.2017 07:40.

Det säger sig självt att det är svårt att välja mattips i en stad med ett enormt utbud av restauranger och caféer, sammanlagt ca. 2000. Köpenhamn marknadsför sig idag som Nordens kulinariska huvudstad och det inte utan orsak. Den franska Michelinguiden har tilldelat stadens fine dining restauranger hela 14 stjärnor, fler än t.ex. i Rom, Madrid eller Berlin.

Den kräsne matturisten hittar alltså garanterat det den söker i Köpenhamn inte bara på gourmetrestauranger utan också på stans etnokrogar, i delikatessbutiker och matställen med nordisk inriktning.

Vi har också strosat runt i Köpenhamn och hittat våra favoriter förbered dig på en lååång lista…

Bildgalleri från Köpenhamn:

Restauranger och caféer:

Aamanns
Ett gott danskt smörrebröd är ett måste när man besöker Köpenhamn. Smörrebröd hittar man överallt men alla ställen är inte värda ett besök. Aamaans är det, här byggs smörrebröden upp från grunden med fräscha ingredienser och ett modernt tilltal. Intill Aamanns smörrebrödscafé finns också en bra matrestaurang med samma namn Aamanns etablissement.
www.aamanns.dk

Café Royal Copenhaguen
Ett annat ställe där man gärna avnjuter ett smörrebröd. Eller en smushi som anrättningen kallas här (smörrebröd+sushi = Smushi). Det enda som markant skiljer smushin från traditionella smörrebröd är att formatet är mindre och att namnet smushi är hippare med tanke på en framtida internationell marknad. Caféet med en sympatiskt trendig inredning ligger centralt vid Amagertorv . En lämplig avstickare efter en promenad längs med stadens shoppinggata Ströget.
www.theroyalcafe.dk

Café Glyptoteket
En underbar oas mitt i centrum. Vår gäst Mette Blomsterberg driver det här caféet i ett av stadens populäraste konstmuseer. Museet har vi faktiskt inte koll på men vi vet att Mette kan baka. En fridfull stund om storstadspulsen känns för hektisk.
www.glyptoteket.dk
www.metteblomsterberg.dk

NOMA
Boka bord i god tid på restaurangen som har betytt mycket för det nya Nordiska köket. Köksmästaren Renée Redzhepi och hans personal ser till att du får en annorlunda matupplevelse. Det här är restaurangen som lär skall ha nobbat Barack Obama under COP 15 eftersom det var fullbokat av andra intresserade matturister. Ca. 200 euro för en 6 rätters middag med vin får man punga ut med på denna tvåstjärniga Michelinrestaurangen, smakar det så kostar det. Torsten Vildgaard som är souschef på NOMA är gäst i vårt program.
Gourmetmat för hemmaköket á la Torsten hittar du här:
Lammbringa med blomkål och brynt smör

Indian Taj restaurant
I något skede blir också vi sugna på något annat än nordiska smaker… då kanske indiskt kan smaka. Taj Mahal lyckas med konststycket att servera riktigt god indisk mat i en miljö med fungerande Indienkitsch. Ett stenkast från Rådhustorget i absoluta centrum.
www.indiantaj.dk

Butiker:

Lagkakehuset
Ett av de mest imponerande ställena vi besökte i Köpenhamn. En underbar butik med fantastiska bakelser, bröd och andra skapelser. Lagkakehuset finns idag på 5 olika adresser i Köpenhamn. Vi rekommenderar ett besök till butiken vid Kultorvet eftersom där också finns andra intressanta matbutiker (se nedan). Bagarmästaren Ole Kristoffersen som startade Lagkakehuset är känd för sina goda wienerbröd som faktiskt är en dansk uppfinning.
www.lagkagehuset.dk

Ost och slaktbutiken vid Kultorvet
Danmark är känt för ett bra utbud av kött och mejeriprodukter. I dessa två små butiker hittar du det bästa av detta utbud och allt är ekologiskt. Och det är inte konstigt att man i Köpenhamn hittar Danmarks första helt ekologiska ostbutik. Köpenhamnarna är nämligen världsbäst på att handla eko.
Vi rekommenderar speciellt Gamle Ole, en osttyp som luktar illa men smakar himmelskt. Här hittar man danska smaker att ta med sig hem.
www.kultorvet.dk

Løgismose
Delikatessbutiken nummer 1 i Köpenhamn. Ligger nära havsfruen om du har vägarna förbi och med utsikt mot Köpenhamns fina operahus. Allt i matväg och lite vin därtill.
www.loegismose.dk

Værnedamsvej
I ett av stadens mysigaste bostadsområden finns Vaernedamsvej som också kallas för lilla Frankrike. Liksom Kultorvet är det här en god gata för matturisten. Förutom små delikatessbutiker finns här också flera restauranger med överkomliga priser. Och en av stadens bästa chokladbutiker som man även hittar på andra adresser. I Summerbird kan du följa med chokladtillverkning på ort och ställe.
www.summerbird.com

Boende:

Hyr lägenhet
Vill man få ut allt av Köpenhamns matkultur och t.o.m. vill kocka själv på semestern så finns det lägenheter att hyra för kortare tider. Är man ett större sällskap som reser så blir det också betydligt billigare att bo i lägenhet än på hotell.
Här bodde vi under vår vistelse
Flere lägenheter

Övrigt:

Cykel
Du måste åka cykel i Köpenhamn. Här har nämligen cyklisterna precis samma rättigheter som bilisterna och alla stora gator i centrum har vägar som är enbart för oss på två hjul. Och snabbt går det betydligt snabbare än med bil det är bevisat. När kamerateamet åkte bil satt Michael och jag oss på våra cyklar för att ta oss till olika inspelningsplatser och vi var alltid framme först, med gott samvete dessutom. Cyklar finns att hyra på flere olika ställen och sightseeing på cykel ger dig en bra inkörsport till att uppleva Köpenhamn på sadeln.
www.copenhagen-bikes.dk
www.citysafari.dk

Pölse och öl
Och så var det pölsen och ölen. Båda två kan med fördel avnjutas i Nyhavn som är en trevlig miljö. Korvkiosken står också här alla dagar.

Torsten Vildgaards matresetips i Köpenhemn

Torsten Vildgaard är souschef på NOMA och bjuder på följande tips:

Aamanns
Ligger på Østerbro, lite utanför Köpenhamns centrum. De serverar "klassiska" smørrebrød men på ett modernt och mer hälsosamt sätt. De lagar allting själva.

Café Europa
Ett av de bästa kaféerna i Köpenhamn. Ligger mitt i centrum och har en uteservering, där man kan sitta och se jäktade köpenhamnare rusa förbi medan man äter.

Rasmus Oubæk restaurant
Förmodligen det populäraste brasseriet i Köpenhamn. De serverar klassisk fransk mat men med danska råvaror.

Brasserie Nimb
Ett danskt brasserie, som serverar traditionella danska rätter på modernt vis. Brasseriet ligger i Tivoli.

Restaurant Schønnemann
En av de "nyklassiska" restaurangerna i Köpenhamn. De lär ha stadens bästa tartar.

Mette Blomsterbergs matresetips i Köpenhemn

Mette Blomsterberg är en av Danmarks främsta konditor och har ett café vid Glyptoteket i Köpenhamn och ger följande tips för Köpenhamnsbesökaren:

Summerbird
Estetiskt hög kvalitet men ändå jordnära.
Sticks’n’Sushi
Danskt/japanskt koncept. Hit går jag gärna med vänner och familj.
Den sorte diamant – Det kongelige bibliotek
Där finns ett vackert kafé med en fantastisk vy över Köpenhamns kanaler, se deras webbsidaför mer info.
Danskt öl
Det goda danska ölet bör avnjutas en solig vårdag i Nyhavn, där stämningen är helt fantastisk.
Smørrebrød
Dessutom är danska smørrebrød en utsökt delikatess, som bör upplevas. Det finns många riktigt bra ställen i Köpenhamn.

Klicka på stiften på kartan för att närmare bekanta dig med Köpenhamn och Matias och Michaels resetips

Visa kartan över Köpenhamn och resetipsen i nytt fönster

(Expert: Matias Jungar)

Mer om ämnet på Yle Arenan