Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Grythyttan - ett måltidscentrum mitt i skogen

Från 2010
Uppdaterad 27.01.2017 07:43.

Bild: Måltidens hus i Grythyttan

Man hamnar inte i Grythyttan av misstag. Det här är ett ställe man aktivt väljer att besöka och visst är det värt en resa i sig. Inte bara för den storslagna Bergslagsnaturen utan lika mycket för att det här faktiskt är ett smultronställe för matturisten.

Ca. 330 kilometer från Stockholm ligger den här typiska svenska småstaden som kändes ganska slumrande i juni när vi besökte den. Trots det bjöd den på många minnesvärda matupplevelser. Vårt tips är att också åka utanför Grythyttan och t.ex. övernatta på någon av de många trevliga herrgårdarna eller besöka lokala producenter.

Bildgalleri från Grythyttan:

Restauranger och övrigt ätbart:

Måltidens husVi rekommenderar varmt ett besök i Måltidens hus. Huset som tidigare var utställningspaviljong på världsutställningen i Sevilla invigdes år 1994. Idag finns bl.a. Grythyttans restauranghögskola här. Guidade rundturer ordnas i huset för matintresserade turister. Men man kan också bara sticka sig in i butiken som bl.a. säljer lokala produkter. Och Nordens största samling av kokböcker skall man definitivt inte missa. Runt 10000 böcker finns i biblioteket och i det intilliggande kokboksmuseet kan man bl.a. bläddra i världens första tryckta kokbok från 1480.
www.maltidenshus.com

Svensken & dansken
Medan du är i måltidens hus kan du passa på att äta lunch på kantinen. Svensken & dansken är en trevlig liten familjerestaurang som varje dag bjuder på smakfulla luncher till kantinpriser.
www.kantinen.se

Neerings glass och chokladbutik
Om du besöker Grythyttan en solig sommardag är det mycket sannolikt att du kommer att se en lång kö som ringlar sig utanför en låg röd träbyggnad vid torget. Det är bara att ställa sig i kön för här hittar du ett av Grythyttans måsten, speciellt om du gillar glass och choklad. Jaco och Corrie Neering är ett holländskt företagarpar som sökte en lugn plats att bo på efter många hektiska år i Amsterdam och av en slump hittade dom till Grythyttan. Här startade dom upp den lilla glass och chokladbutiken (och fabriken). All choklad och glass som säljs i butiken tillverkas nämligen på ort och ställe i ett bakrum till butiken. Under vårt besök fick vi smaka på ett 10-tal olika glassar den ena godare än den andra. Och när vi frågar Jaco om receptet till den fantastiskt smakrika, krämiga men samtidigt luftiga glassen, som till vår stora överraskning är gjord på bara mjölk ingen grädde , svarar han med ett stolt leende : - Det är hemligt men det har krävt mycket arbete och provsmakning.
www.neerings.se

Guldkringlan - café
Ett mysigt och anrikt café vid torget som funnits på samma plats i 80 år. Här man kan smaka på färska bakverk och bröd och välja mellan ett otal te och kaffesorter samt äta en lättare lunch. Inget glassigt trendcafé men det är inte heller det vi söker efter i pittoreska Gryhyttan. Därför gillade inredningen som går i gammaldags stil.

Övernattning:

Sikfors herrgård
Förmånligt och familjärt boende finns det på många ställen i Grythyttan med omnejd
Vi rekommenderar att man söker sig till någon av de vackra herrgårdarna som finns i trakten. Där hittar man lugna rofyllda miljöer till överkomliga priser. T.ex. Sikfors herrgård med Uta Riedel och Oscar Jansson erbjuder övernattning och mat om man så önskar. Ett hemtrevligt sätt att uppleva gammal bruksbygd.
Se också:
www.sikforsherrgard.se
www.bredsjogarden.se
www.hennickehammar.se
www.helleforsherrgard.se

Ett urval intressanta lokala produkter:
I Grythyttan med omnejd finns många små lokala livsmedelsproducenter som vill och kan.

M&M med Bredsjö blås Lena Hall
Bredsjö blå
En smakrik blåmögelost som görs på fårost. Beskriven av Carl-Jahn Granqvist på ett minst sagt själfullt sätt. ”Krämig, smakrik, en lagrad individualism, här bjuds substansen av en konverterad sommaräng omhändertagen av en galen och envis professionalism”. På gården finns sommartid även ett café där man kan handla ost och andra gårdsprodukter. Bl.a. gårdens egna hembakta bröd.
www.bredsjobla.se

Blåbär och Lingon 100 %
Här får du precis det som står på flaskan. 100 % färskpressade blåbär eller lingon varken mer eller mindre. Säljs bl.a. vid måltidens hus och också i välsorterade matbutiker . Ett alkoholfritt matdrycksalternativ till vin.
www.saxhyttegubben.se

Grythyttan vin
Här produceras glögg och fruktviner av inhemska bär och också av björksav.
Tyvärr kan man inte köpa fruktviner direkt från producenten men man hittar dryckerna på närmaste systembolag. Sommartid är det öppet hus, då kan man bekanta sig med produktionen på fabriken.
www.grythyttanvin.se

Klicka på stiften på kartan för att närmare bekanta dig med Grythyttan och Matias och Michaels resetips

Visa kartan över Grythyttan och resetipsen i nytt fönster

(Expert: Matias Jungar)

Mer om ämnet på Yle Arenan