Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Ålesund - Norges vackraste by

Från 2010
Uppdaterad 27.01.2017 07:45.

Fjord, fjäll, skärgård och ett vackert stadscentrum som är lätt att ta till sig. Ålesund har allt det här. På turistbyrån Ålesund går personalen omkring i t-skjortor med en inte alldeles anspråkslös slogan. "Ålesund – Norges vackraste by". Norrmännen själv gjorde det valet i en omröstning i tidningen Dagbladet. Och efter ett besök här är man nästan benägen att hålla med dem. Ålesund hamnar kanske ofta i skuggan av andra större städer i Norge som Oslo och Bergen och Trondheim. Här hittar man naturligtvis ingenting som påminner om en storstadspuls men det är kanske inte därför man reser hit heller. Få ställen är bättre lämpade för en lugn och upplevelserik semester med mycket variation.

Klippfisk och jugend

Trots sin litenhet (Ålesund har bara 42.000 invånare) så är man världsbäst åtminstone på en sak. 94 % av all klippfisk i världen kommer från Ålesund. Klippfisk är torkad saltad torsk som exporteras från Ålesund över hela världen. Så när portugiserna äter sin Bacalhau, italienarna sin Baccala eller spanjorerna sin Bacalao så kommer den med största sannolikhet från den här pittoreska kuststaden med ett vackert stadscentrum.

Ålesunds stadskärna är ett exempel på att en stor tragedi kan leda till något gott i slutändan. År 1905 brann nämligen hela staden upp på bara 15 timmar. Och när husen sedan byggdes upp på nytt så gjordes det i jugendstil. Invid Brosundet som rinner genom Ålesund finns idag 400 arkitektoniska skapelser som bara i sig är värda ett besök. Och kommer man hit för maten blir det naturligtvis mycket fisk och en del lokala produkter. Efter en vecka i Ålesund har vi ätit oss igenom flera ställen som är värda ett besök.

Bildgalleri från Ålesund:

Restauranger:

Fiskbutik och fiskerestaurang Fiskeberg – hit kan man komma på en snabblunch och äta sushi på lokala råvaror. Här kan man också handla färsk fisk och skaldjur. Finns i shoppingcentret Kremmergaarden alldeles i centrum.
www.fiskerberg.no

XL Diner
– Ivar Breivik driver den här restaurangen i hamnen i Ålesund. XL-diner är en av Europas största klippfiskrestauranger som serverar rejält tilltagna klippfiskportioner med recept från alla världens hörn. Men här får man också färsk fisk och en vacker utsikt över havet utanför på köpet. Ivar tävlade mot Michael i avsnittet som sändes från Ålesund.
www.xldiner.no

Espresso Bar
– ligger mittemot Dalen på Apotekargatan. Ett av Ålesunds trendigaste caféer. Sommartid kan man sitta ute på en flotte i Brosundet och dricka latte och espresso. Vi njöt av vanligt kaffe och tittade in i inredningsbutiken som finns i caféets källarutrymmen. Här finns också lätta luncher och smakfulla smörgåsar.

Sjöbua
– en av Norges kändaste fiskrestauranger där man nästan äter på vattnet i ett gammalt jugendhus. För den som gillar det klassiska.
www.sjoebua.no

Lokala råvaror:

Dalen – kjöttvarer
– en trevlig kötthandel på vackra Apotekargatan på andra sidan Brosundet. Är det vackert väder kan man gå in här och köpa typisk Sunnmöre korv och sätta sig vid Brosundet och äta korv och dricka öl. Flera lokala norska specialiteter säljs här bl.a. spekemat i olika former. Prova på Fenalår (luftorkat lammkött) och lufttorkad skinka i olika former.

Kokt krabbkött från kajen
– krabba kokt i saltvatten inhandlat direkt från fiskarna på kajen i centrum – Färskare än så får du den inte och har du tid finns det också färska räkor här och fisk.

Boende:

Hotell Brosundet
- hör till de charmigaste i Ålesund. Ett stort plus för morgonmålssalen med vacker utsikt över brosundet.

Övrigt:

För den som vill tappa andan
- bara p.g.a. landskapet kan vi rekommendera ett besök till Hjörunfjorden bara en ½ timmes körväg från Ålesund. Här finns många lokala matproducenter . Bokar man på förhand är Rekkedal Gjestehus värt ett långsamt besök. Här serveras slowfood i traditionell norsk stil.
www.rekkedalgjestehus.no

Den bästa utsikten över staden
- får man på Fjellstua som syns ovanför stadskärnan på berget.

Jugendstilsentret
Det trodde vi inte…att vi skulle rekommendera besök på ett museum då det finns så mycket god mat. Men just i Ålesund kan man gärna kosta på sig ett 15 minuters besök i den fantastiska tidsmaskinen på jugendmuseet. Se och bli berörd.
www.jugendstilsenteret.no

Vår gästkock i Ålesund Ivar Breivik ger följande resetips:
Åk till Atlanterhavsparken, ett av Nordens största saltvattensakvarier, som ligger vackert vid havet bara några minuters körväg från Ålesund.

Maki är en sjömatsrestaurang som liksom klassiska Sjöbua ligger alldeles invid Brosundet som löper genom Ålesund.
Se också Ivars klippfiskrecept - Bacalao á la Yle

Klicka på stiften på kartan för att närmare bekanta dig med Ålesund och Matias och Michaels resetips

Visa Ålesundkartan och resetipsen i nytt fönster

(Expert: Matias Jungar)

Mer om ämnet på Yle Arenan