Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Pepparkakslada

Från 2009
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.
Pepparkakslada
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Att bygga modeller är roligt, för stora och små. Man kan göra en modell av sin gårdsgrupp, sitt hem, sommarstugan eller ”drömhuset”. Beroende på storleken av platsen eller huset väljer man en lämplig skala. Och när julen nalkas så bygger man ju lämpligen modellen i pepparkaksdeg.

Såhär avancerade ritningar som Johan har kanske inte behövs

För att bygga eller rita någonting i skala gör man om alla mått så att de fortfarande har samma inbördes proportion. Alltså samma förhållande till varandra i modellen som de har i verkligheten. Resultatet blir en modell som ser exakt lika ut som byggnaden i verkligheten fast mindre. Skalan kan man välja själv. Till exempel 1:20, som är en lämplig skala för en liten lada. Det betyder helt enkelt att man dividerar alla verkliga mått med 20. Då får men en lada av vår storlek. Måttet på vår ladas nedersta stockvarv är i verkligheten 4 meter. Vi tar 4 meter och gör om det till cm så får vi 400cm och dividerar med 20 (skalan) så får vi en ”pepparkaksstock” med längden 20cm.

Vårt val av skala hade också en praktisk orsak. Det är till fördel att baka takhalvorna i ett (1) stycke. För att takhalvorna skall rymmas på en ugnsplåt kom vi fram till att det blev perfekt med ett första stockvarv på 20cm .

Till vår lada behövs 3 paket (á 500g) pepparkaksdeg. Då räcker det även till några peppar kakor och smakprov till bagaren.

Lycka till med bygget!
- Johan -

Kavla ut plattorna

Kom ihåg att experimentera med modeller, mått och metoder. Här är vår metod:
1. Vi kavlade ut plattorna till 3-4mm tjocklek med längden minst 28cm. Längden på plattorna trimmaden vi till 28cm då det är längden på vår längsta ”pepparkaksstock”.


Skär ut stockar

2. Ur plattorna tog vi 10-12mm breda stockar med linjal och kniv (bild 2).


Jämna upp stockarna

3. Efter att stockarna överförts till ugnsplåten kan man jämna upp stockarna med en kniv, linjal eller annan rät skiva om man vill bygga en lada med raka stockar.


Ladan byggs upp

4. Stockmonteringen börjar med att göra en fyrkant av de kortaste stockarna, som limmas i hörnen med smält socker. Väggarna på de flesta stocklador lutar svagt utåt. Lutningen får man genom att öka på stocklängden för varje varv. På vår lada blev det ungefär en halv cm/knut och varv.


Bryt ut byggklossar

5. Till de varv där öppningen placeras och till gaveln behövs kortare stockar. Stockarna kan man bryta eller ”såga” med tandad kniv.


Dörröppning

6. Öppningen gjorde vi så att en kort stockbit lades mellan stockvarven vid öppningens sida.


Gavel

7. För att få lämplig lutning på gaveln prövade vi med en sättstock. För att bygga gaveln använde vi oss av ett liknande system som vid öppningen. En kort stockbit placeras i ändan av varje stockvarv.


Takås

8. Stockvarven gör i passlig längd så att gaveln följer den tänkta taklinjen. Överst på gaveln kan man montera en ås. Det är inte nödvändigt, men vi tror att taknocken blir starkare så.


Taket på plats

9. Sist men inte minst läggs taket på och fästs med smält socker. Taket kan gott dekoreras enligt bagarens inspiration. Tänk om man kunde göra ett halmtak på något sätt ...


En hel liten by av pepparkakslador

10. En lada gör inget kulturlanskap, så vi rekommenderar varmt att man gör fler än en lada.


Pepparkaksstockar som tilltugg

Vi föreslår att man bakar stockarna en dag och monterar ladan en annan. Annars blir man alldeles proppmätt och stinn av både deg och överblivna pepparkaksstockar.

Överblivna stockar kan man placera i lämplig skål och servera som ”österbottnisk grissini”. Man kan garnera med pudersocker, ... gott!

VARNING!
Var försiktig med det smälta sockret. Den minsta droppe kan ge blåsor på huden. Kyl ordentligt med kallt vatten om ni bränner er.

Mer om ämnet på Yle Arenan