Dricka till sill
Att hitta lämpliga drycker till sillbordet är svårt. Sill är salt, sött och ättiksyrligt på samma gång, och de flesta drycker slår bakut vid blotta tanken på att kunna matcha det. Här är tre kombinationer som alla lyfter fram något spännande i smakmötet med sillen.

1. Lind Gewürztraminer Trocken Spätlese
Ett ekologiskt vitt vin från distriktet Pfalz i Tyskland. Vinet är blommigt och aromatiskt och har tillräckligt mycket krut i musten för att klara av mat med karaktär, till exempel just sill.

2. St. Bernardus Wit
Ett belgiskt grumligt veteöl med fruktig och frisk doft. Fräschören och avsaknaden av humlebeska gör att ölet funkar fint med den smakspretiga sillen. Sillens sötma lockas fram. Du kan också välja ett annat veteöl.

3. Valderance Cidre Bouché Brut
En torr äppelcider från Bretagne i Frankrike. Den kryddiga äppelsmaken känns verkligen äkta och läskande. Sillens syra lockas fram.
Här är receptet till Ellas cidersill med tre lökar.
- En välkommen genväg i lata sommarmånader: Servera goda (och vackra) sillar med en personligt touch genom att piffa upp en färdigt inlagd sill!
- Perfekt gåbortpresent i juletider. Experimentera gärna med andra sillar. Senapssill som smaksätts med limeskivor och wasabi är också en höjdare.

(Expert: Ella Grüssner Cromwell-Morgan)
Läs också
-
Owes jularrangemang 2009
20.12.2009 -
Virkad luftig sjal
20.12.2009 -
Pepparkakslada
20.12.2009