Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Virkad luftig sjal

Från 2009
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Virkad luftig sjal
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Lees största inspirationskälla är naturen. Hon älskar att vandra i skog och mark och bara låta sig förundras av allt hon ser. I naturen finns det alltid något nytt att fascineras av. I den här sjalen samsas många blå nyanser av himmel och hav och lite vita ränder. Med en rejäl virknål går den snabbt att göra och ger ett luftigt, lite fisknätsaktigt resultat. Den snabba gör den på ett par kvällar och nybörjaren har ett längre men lätt nybörjarprojekt.

Se instruktionsvideorna för hur man virkar maskorna som behövs

Strömsö inslag: Dubbel och fast maska i virkning - Spela upp på Arenan

Se instruktionsvideo för hur man gör fransarna till sjalen

Förkortningar:

  • luftmaska (lm)
  • stolpe (st)
  • dubbelstolpe (dst)
  • fastmaska (fm)
Strömsö inslag: Fransar till sjal - Spela upp på Arenan

Du behöver:

  • Restgarner i olika blå nyanser, grått och vitt (de här garnerna hade en tjocklek som egentligen krävde virknål nr 4)
  • Virknål nr 9
  • kartongbit
  • Stoppnål
Gör två omslag på virknålen, stick ner i maska nr 5 från nålen räknat

1. Virka 121 luftmaskor (lm), gör två omslag på virknålen, stick ner i maska nr 5 från nålen räknat, hämta garnet och dra igenom två, hämta mer garn, dra igenom två och hämta mer garn en sista gång och dra igenom de två sista. De 4 luftmaskorna i början är första dubbelstolpen och du har virkat dubbelstolpe nr 2 på första varvet. Fortsätt varvet ut med en dst i varje luftmaska.


Varv nr 3 virkas alltså med vitt garn och fasta maskor

2. Med denna lösa virkning som det blir med virknål nr 9 så är sjalen redan ca 3cm bred med endast ett varv luftmaskor och ett varv dubbelstolpar. För att få större variation i rändernas bredd så kan man virka något varv med en annan färg med endast fasta maskor. Varv nr 3 virkas alltså med vitt garn och fasta maskor. En fast maska virkas så här; stick ner nålen i raden under, under båda garnöglorna och hämta garn så att du får ett omslag på virknålen, hämta mer garn och dra igenom båda öglorna. Fortsätt varvet ut.


I det gråa garnet på bilden syns detta varv

3. Byt färg på garnet och gör dst ett varv. När du börjar ett varv med dst bör du virka fyra lm som den första dst och sedan fortsätta med dst.


Varva färger och teknik enligt tycke och smak

4. Varva färger och teknik enligt tycke och smak. Lee föredrar att det blir lite oregelbundet framför disciplinrandigt. Alla vita varv är virkade med fm. Gör sjalen så bred du önskar. 15-20cm räcker om du vill ha den som halsduk och som sjal får den gärna vara 40-50cm bred.


Gör fransar med hjälp av en kartongbit

5. Klipp till en kartongbit som är lika lång som du vill ha fransarna. 10-12 cm är ganska bra. Vira garn runt kartongen tex 10 varv för en smal frans. Knyt om i toppen med en garnbit i samma färg och dra av från kartongen (med dessa garnändor kan du sy fast tofsen i kortändan på sjalen). Knyt om ca två cm nedan om toppen med en garnsnodd och klipp upp fransarna nertill. Gör gärna fransarna i olika färger så att de kan sys fast som en fortsättning på ränderna på sjalen i samma färger. Fäst fransarna med ca 2cms mellanrum i sjalens kortändor.


Fäst fransarna i sjalen

6. Fäst alla extra trådändor.

Mer om ämnet på Yle Arenan