Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Låda med receptkort gjorda med scrapbooking och laminering

Från 2009
Uppdaterad 04.12.2014 10:04.
Låda med receptkort gjorda med scrapbooking och laminering
Bild: Svenska Yle/Strömsö

En vanlig receptbok kan lätt bli klottig och ofräsch med åren, så gick det åtminstone med Lees gamla receptbok. Så hon bestämde sig för att ge de bästa kakrecepten den bästa behandlingen, scrapbooking och laminering. Med laminering så går det lätt att torka av korten efter användning och genom att förvara dem i en vacker burk hålls de på plats och i ordning. En bra present att ge bort till någon som t ex precis flyttat hemifrån, men vem blir inte glad av lite nya recept som dessutom är vackert dekorerade?

Lee är nöjd med resultatet
Lee är nöjd med resultatet

Det här behöver du:

 • En gammal plåtburk
 • Kartong
 • vitt papper
 • penna
 • lamineringsplast och lamineringsapparat

Till dekorationen t ex:

 • stämplar
 • stämpeldynor
 • glansbilder
 • pappersblommor
 • paljetter
 • mönstersax
Mät burken
Mät burken

1. Mät burkens innermått så att korten kan anpassas efter den.


Klipp till kartongkort
Klipp till kartongkort

2. Klipp till kartongkort i lämplig storlek (obs! räkna med att kartongens storlek bör vara 1cm mindre på längd och bredd än vad korten sen slutgiltigt ska bli).


Klipp till vita pappersbitar
Klipp till vita pappersbitar

3. Klipp till vita pappersbitar något mindre än kartongkorten och skriv recepten på dem. Finurliga förkortningar kan behövas för att få all text att rymmas. Om du vill kan du också printa ut texterna med fin stil.


Bitarna ihoplimmade
Bitarna ihoplimmade

4. Klipp till kanterna på receptpapprena med mönstersax och limma fast på kartongen. Båda sidorna av kartongen kan med fördel användas så att korten blir dubbelsidiga och är receptet långt kan man fortsätta på andra sidan.


Dekorera
Dekorera

5. Dekorera med stämplar, blommor, glansbilder enligt vad du tycker och vad som ryms på korten.


Placera korten i en lamineringsplast
Placera korten i en lamineringsplast

6. Placera korten i en lamineringsplast, och räkna ut hur många som ryms samtidigt. Det bör vara minst 1 cm:s mellanrum mellan korten på alla sidor.


Kör lamineringsapparaten
Kör lamineringsapparaten

7. Kör lamineringen i lamineringsapparaten och dra med nageln mellan korten genast de kommer ut så att det säkert tar fast runt korten. Gör lamineringsproceduren minst 3 gånger och var noga med slutresultatet. Om korten inte blir laminerade runtom kommer det att komma in fukt som kan förstöra texten.


Klipp ut korten
Klipp ut korten

8. Klipp ut korten med 0,5 cm laminering runtom eller så mycket som behövs för att det säkert ska vara åtslutna kanter ett par mm. Om kanten är för tajt håller lamineringen inte ihop.


Förvara i burken
Förvara i burken

9. Förvara korten i burken.

Mer om ämnet på Yle Arenan