Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Fackelhållare och ljuslyktor av konservburkar

Från 2009
Uppdaterad 26.08.2020 09:53.
Fackelhållare och ljuslyktor av gamla konservburkar
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Under den mörka tiden på året finns det ingenting annat som är så stämningsfullt som levande ljus. Att man kan göra sina egna fackelhållare och lyktor gör att det blir ännu mer festligt och speciellt. Att man dessutom kan återanvända olika material gör det hela ännu trevligare. Här är det gamla konservburkar som får ett nytt liv.

Bildtext Elin hittar alternativ användnig för lyktan...

Material för fackelhållare och lyktor:

  • konservburkar i olika storlekar
  • hammare eller konservburksöppnare med hjulskärning (gör släta kanter)
  • plåtsax
  • fil, slippapper eller slipsvamp
  • spik eller pryl
  • vit sprayfärg
  • järntråd, 1,6 mm och 3 mm grov, till upphängning
  • facklor och ljus som passar till burkarnas storlek
Bildtext Hamra öppningens kant helt slät

Ta en stor konservburk, typ gurkburk, och blöt bort etiketten, om möjligt. Hamra öppningens kant helt slät och jämn så att ingen kan skära sig på den.


Bildtext Konservburksöppnare

Tips!
Du kan också använda en konservburksöppnare med hjulskärning, som gör släta kanter direkt! Mycket fiffigt verktyg!


Bildtext Spraymåla

Ställ burken upp och ned på en tidning och spraya runtom med vit sprayfärg så att all eventuell text blir övermålad. Låt torka enligt anvisningen på sprayburken.


Bildtext Raka mönster

Ta en plåtsax och klipp mönster i kanten, t.ex. lågor eller triangelformade hack.


Bildtext Slipa kanterna

Fila de klippta kanterna med en fil eller slippapper, finns också slipsvampar. Slipa försiktigt så att färgen på utsidan inte slipas bort. Om du vill kan du böja ut kanten en aning så att guld- eller silverfärgen inuti syns tydligare. Sätt en stor fackla i burken.


Bildtext Konservburk

Så här gör du lyktan:
Ta en mindre konservburk, typ ärtsoppsburk, och blöt bort etiketten, om möjligt.


Bildtext Burk med is i

Hamra öppningens kant helt slät och jämn så att ingen kan skära sig på den. Du kan också använda en konservburksöppnare som gör släta kanter direkt, går att använda även om burken öppnats på annat sätt. Fyll burkarna med vatten och ställ dem i frysen.


Bildtext Slå små hål i burkens sida

Slå små hål i burkens sida med en spik eller pryl. Du kan göra olika mönster t.ex. salmiaksrutor eller hjärtan. Det frusna vattnet i burken gör att den håller formen bättre än en tom burk. När mönstret är färdigt låter du vattnet smälta och torkar burken helt torr.


Bildtext Målad vit

Ställ burken upp och ned på en gammal tidning och spraya burken med vit sprayfärg så att utsidan täcks helt och hållet. Låt torka enligt anvisningen på sprayburken.


Bildtext I användning

Gör ett "handtag" av järntråd i burkens övre kant. Gör lykthållare av grov järntråd att sticka ner i marken. Kan vara ca 80 cm höga. Forma en krok eller snirkel i övre ändan, i vilken du kan hänga lyktan. Lyktan kan även hängas upp t.ex. i äppelträdet eller i fönstret inomhus. Kolla bara att järntråden till upphängningen är tillräckligt lång att inget i närheten börjar brinna!

Obs!
Lämna aldrig ett brinnande ljus utan uppsikt!

Mer om ämnet på Yle Arenan