Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Brosch av halm

Från 2009
Uppdaterad 04.11.2015 14:52.
Brosch av halm
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Det finns en uppsjö små saker man kan göra av ett enda halmstrå! Lee hittade en intressant engelsk bok: Decorative Straw Craft av Barbara Fitch som visar en mängd olika små tekniker hur man kan snurra och vrida till uppspjälkta halmstrån för att sedan göra avancerade små spetsar, blommor och dekorationer som blänkte som renaste guld. De här teknikerna kommer ursprungligen från Schweiz. För flera hundra år sedan var man tvungna att utveckla tekniken efter att halmhattarna nått kulmen av sin popularitet. Här har Lee hittat ett eget sätt att använda en av dessa tekniker och göra en enkel brosch som också den kan få väldigt olika utseende. Det kan vara lite klurigt att få till ett ax innan man fått öva sig lite, men materialet är ju så gott som gratis så det är bara att prova på!
» Halmintarsia
» Halmboll

Du behöver:

 • Halmstrån
 • Skalpell
 • Skärunderlag
 • Balja med vatten
 • Handduk
 • Hundkam i stål (ca 4 euro från djuraffär)
 • En rund träbit
 • Svart färg
 • Pensel
 • Lim
 • Broschnål
Bildtext En numrerad hundkam

1. Dela hundkammen på mitten så att du får två delar, en med glesare taggar och en med bredare. Numrera taggarna från nedersta pinnen från ett och uppåt och sväng sedan och numrera från motsatt håll på andra sidan. På så sätt kan du använda kammen från båda håll och spar tid.


Bildtext Halmen hålls fuktig i en våt handduk

2. Låt halmstråna ligga 10-15 minuter i blöt och linda sedan in dem i en våt handduk. De får gärna ligga där ytterligare tio minuter innan man börjar jobba med dem, och då tar man bara fram ett strå åt gången och jobbar med det medan de andra får ligga kvar.


Bildtext Snitta upp strået med en skalpell

3. Snitta upp strået med skalpell.


Bildtext Pressa ut strået och skär det i ca 2 mm breda remsor

4. Pressa ut strået och skär det i ca 2 mm breda remsor.


Bildtext Mjuka upp strået genom att dra det längs t.ex. mitten på skalpellen minst 10 gånger

5. Mjuka upp strået mot något hårt men runt. Mitten på skalpellen fungerar utmärkt. Dra strået minst 10 gånger över mitten på skalpellen.


Bildtext Lee använder den delen av hundkammen som har glesare taggar

6. För att forma ett ax av halmstrået tar jag hjälp av hundkammen. Man kan göra detta på många olika sätt och på så vis variera utseendet på axet.

Se webbvideo här hur du kan göra eller följ instruktionerna nedan:

Strömsö inslag: Halmbrosch - Spela upp på Arenan
Bildtext Stick in ändan av det uppmukade strået mellan kamtaggarna 2 och 3 och dra och upp det

6 a) Stick in ändan av det uppmukade strået mellan kamtaggarna 2 och 3 och dra och upp det vid nr 3. Dra upp strået på framsidan och snurra runt tagg nr 6 och sen ner på baksidan.


Bildtext Halmvävandet på kammen, detalj

6 b) Dra upp strået igen och snurra runt tagg nr 4, ner och likadant på andra sidan, ner och så till höger, snurra runt nr 2, ner på baksidan och så likadant upp och runt nr 2 på vänster sida.


Bildtext Halmvävandet på kammen, detalj

6 c) Sväng arbetet och stick in strået mitt emellan taggarna och slå knut på arbetet genom att dra igenom den nyss slagna öglan.


Bildtext Eftersom kammen är numrerad också från det andra hållet så kan man nu göra en till likadan eller annorlunda modell från andra ändan

7. Låt arbetet sitta på kammen tills det säkert har torkat (det tar ca 15 - 25 minuter). Eftersom kammen är numrerad också från det andra hållet så kan man nu göra en till likadan eller annorlunda modell från andra ändan.


Bildtext När axen torkat drar man försiktigt dem av kammen

8. När axen torkat drar man försiktigt dem av kammen.


Bildtext Arrangera axen snyggt på en svartmålad rund träbit

9. Arrangera axen snyggt på en svartmålad rund träbit och limma fast dem och sedan en broschnål på baksidan.


Bildtext Halmbroscher i en ask
Bildtext Halmbrosch, detalj


Tips!
Axen kan se väldigt olika ut med olika snurr runt kamtaggarna och olika avstånd.

Mer om ämnet på Yle Arenan