Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Ask med halmintarsia

Från 2009
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Ask med halmintarsia
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Halmdekoration, halmintarsia eller halmmarketeri är ett gammalt hantverk. Det påminner om vanlig intarsia men istället för olika träslag använder man halm som skärs ihop och bildar mönster.

» Halmbrosch
» Halmboll


Bildtext Jim och halmstrån

Om man bara använder ofärgad halm går det bra att göra på följande sätt: blötlägg halmen i ett dygn, skär upp den och stryka strået platt. Med att vända halmstråna på olika sätt får man ljuset att bryta i halmen och det blir ett fint mönster också av att enbart dekorera med ofärgad halm.


Bildtext Kristallsoda

Om man vill ha färgad halm går det bra att göra på följande sätt: Blötlägg halmen i en blandning av kristallsoda och varmvatten och låt halmen ligga i denna blandning i två dygn. På det här sättet går stärkelse och glans ur halmen och den blir riktigt mjuk. Blanda textilfärg i ett kärl enligt anvisningar och låt halmen ligga i färgen ett dygn. Låt halmen torka, skär upp den och stryk stråna platta.


Bildtext Planera mönstret noga innan du sätter igång

Ett bra tips är att planera mönstret ganska noggrant före man börjar placera ut halmbitarna på asken.


Bildtext Mer komplicerade mönster kan komponeras och limmas på ett papper

Mer komplicerade mönster kan komponeras och limmas på ett papper, pappret med halmstråna på kan man skära i lämpliga bitar och limma på asken. Det går också att först limma en del av mönstret på ett papper, skära ut passliga bitar av det och sen limma ihop på ännu ett papper tillsammans med något annat mönster och få en helhet som till sist limmas på lådan.

Om man vill få en djupare glans och en jämnare yta går det bra att lacka lådan till sist.

Mer om ämnet på Yle Arenan