Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Virkade muffins

Uppdaterad 13.02.2017 16:38.

Här har Lee bullat upp med virkat skådebröd; prinsessbakelse, hallonmuffins, moccamuffins, chokladmuffins och små kokosbollar. Förr var det vanligt att man bakade till pynt och prydnad och den trenden är på väg tillbaka. Nu passar det dessutom extra bra med just virkade yllekakor för att de är både oömtåliga och lätta att tvätta. De går snabbt att göra av lite restmaterial och kan varieras i både form och storlek enligt tycke och smak och passar som present till både liten och stor. Bebisar kan lungt dregla på de sorter som inte dekoreras med små pärlor och den vuxne mer praktiskt lagde kan använda sin muffins som nåldyna, om man inte bara vill njuta av dem som de är. Greppa virknålen och lär dig skulptera i garn!

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

Prinsesbakelse
Prinsessbakelse

Du behöver:

  • Restgarn i chokladbrunt och valfri glasyrfärg
  • Virknål anpassad efter garnets tjocklek men t.ex. 3, 3 ½ eller 4 beroende på handlag
  • Lite vadd
  • Eventuellt pärlor till strössel, och i så fall också synål och sytråd

För att virka en muffinsboll behöver du kunna virka luftmaskor, fasta maskor, minska maskor och öka maskor. Kan du inte alls virka så hittar du lätt beskrivningar på nätet genom att söka på något av dessa ord. En muffinsboll som är enfärgad är ett utmärkt nybörjarprojekt.

Förkortningar som är bra att känna till:
lm = luftmaska
fm = fastmaska

Börja med fyra lm och slut till en ring
Börja med fyra lm och slut till en ring

1. Börja med 4 lm och slut till en ring. Virka fm runt ringen. Öka antalet fm varje varv genom att sticka ner nålen två gånger på samma ställe och variera med vanliga lm emellan. Forma på så sätt till en halvcirkel. Bollen kan virkas på känsla beroende på vilken storlek som önskas, ökar man för mycket blir den för platt men då är det bara att backa genom att riva upp några maskor och skulptera om.


Glasyrvirkning
Glasyrvirkning

2. När du fått en halv boll är det dags att minska antalet maskor. Det kan göras genom att man hoppar över någon fm istället för att virka en fm med nedtag i varje fm varvet under. Minska försiktigt i början och öka gradvis minskningen så att bollen får en fin form. Vill du göra glasyr är det nu du ska byta färg på garnet, virka först var tredje maska med den nya färgen och nästa varv varannan och sedan alla. Kom ihåg att du kan behöva minska någon maska också emellanåt så att inte bollen får en konstig form.


Fyll bollen med vadd
Fyll bollen med vadd

3. När det bara är en liten öppning kvar fyller du bollen med vadd innan du fortsätter med att ta ihop och virka de allra sista maskorna.


Fäst trådändorna
Fäst trådändorna

4. Klipp av tråden, dra igenom och fäst trådändorna.


Virka ett litet hallon, en liten blomma eller sy fast pärlor som strössel
Virka ett litet hallon, en liten blomma eller sy fast pärlor som strössel

5. Virka ett litet hallon, en liten blomma eller sy fast pärlor som strössel. Kokosflingorna sys med garn och lite längre stygn som sprids över hela bollen medan pärlorna fästs med sytråd. Hallonet virkas som en miniminiboll med ett par luftmaskor och fasta maskor så att det bara blir en liten knöl och blomman kan virkas med några luftmaskor, ta ihop till en ring och virka 3 lm, 1 fm om ringen och 3 lm osv. tills du fått ett par "kronblad" bestående av 3 lm t.ex. 4-5 ggr.

Mer om ämnet på Yle Arenan