Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Laggkärl blir till paraplyställning

Från 2009
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.

Trätunnor som man hade tjära i, bastuhinkar och långsmala tunnor som man kärnade smör i kallas alla för laggkärl. Laggkärl tillverkades av stavar i trä som rundades på ut- och insida och sist sammanfogades med varandra till en tät tunna. För att stavarna skulle hållas ihop använde man trätappar mellan stavarna och så kallade band som man spände runt hela laggkärlet.

Att laga ett kärl helt från början är hur möjligt som helst, det tar dock en god stund och kan vara lite knepigt, speciellt att få den sista staven på plats. Men det är roligt och man får en fin inblick i hur människor förr jobbade med sina bruksföremål som behövdes i vardagen. En genväg, men en bra sådan är att ta tillvara gamla laggkärl och renovera upp dem och på det sättet bevarar man ett gammalt hantverk, kommer lite lättare undan än att göra en ny och så får man en riktigt fin inredningsdetalj. Använd föremålet till något som du kan ha mer nytta av idag än vad du skulle ha av den gamla funktionen.

Det är få människor som idag skulle kärna smör själva i en gammal smörkärna, säger jag, någon annan säger att det är få människor som skulle tillverka egna laggkärl mer... Det här är i alla fall en kompromiss där en gammal smörkärna blir en ny paraplyställning med hjälp av lim och lite ny färg.

- Jim -

Arbetsmoment:
1) Sandpappra och putsa upp de gamla stavarna.

2) Gör nya tappar om de gamla gått av och försök lista ut vilken stav som skall vara var, var stav har sin plats.

3) Limma ihop alla stavar och glöm inte bort att sätta bottnen på plats i sitt spår (om bottnen är borta gör man lätt en ny t.ex. av en fanerskiva). Ta hjälp av tejpbitar för att få ihop alla stycken.

4) Det svåraste är nog att få limtryck på stavarna, använd ramtving eller snören som man knyter runt och sen kilar spänt.

5) När man limmat ihop ett lagkärl på det här sättet så fungerar banden som sitter fast runt tunnan mera som dekoration. Som band material kan man använda t.ex. sälg, rönn, gran eller en, och den skall vara rå så att den krymper lite när den torkar.

6) Gör ett haklås i ena ändan av bandet. Vira bandet runt tunnan för att se hur långt det skall vara och märk ut var det andra haklåset skall komma.
» Klicka här för rinting på hur man gör haklåset

7) Sätt ihop bandet och tvinga det på tunnan, de flesta laggkärl är lite koniska så det borde gå bra att få det spänt.

8) Måla till sist, eller om laggkärlet har en fin patina kan det också vara riktigt snyggt som sådant.

(Expert: Jim Björni)

Mer om ämnet på Yle Arenan