Flätad korg med organisk form

Korgflätning är ett gammalt hantverk, det finns otaliga flätninstekniker, den ena vackrare och mera invecklad än den andra. Böcker om korgflätning finns i mängder att läsas och låta sej inspireras av!
Jag valde som utgångsläge att jobba med enkla, grova material och fläta i en mycket enkel teknik! Som så ofta förut lät jag naturen inspirera mej och formen för korgen sökte jag ur naturen, slutresultatet, som man bara kunde ana sej till i början blev en korg med en kraftigt organisk form, intressant och dessutom inte förutsebart!
För själva flätandet valde jag videbark och ett snöre tvinnat i en gammal inka-teknik gjort av rivna kavledunsblad!
- Owe -

Material för korgen:
- Som stomme: en förgrenad tallgren och några videkvistar
- För flätandet: Bark av odlat vide (Salix viminalis) och snöre gjort av rivna kaveldunsblad

Gör så här:
Börja med att söka reda på en kvist/ gren som lämpar sej för stommen – formen på korgen kommer helt att utgå från kvistens/ grenens form. Det är egentligen ingen skillnad på träslag för stommen, alla träslag duger, jag valde att jobba med en grankvist med en form som tilltalade mej, dessutom är granen rätt seg och spänstig (så även tall) så det fanns ingen risk för att grenen skulle knäckas fast jag lite böjde och formade den.

När materialet för korgstommen är valt så är det dags för materialen för flätandet. Bästa tiden för att ta bark från träd är våren då saven stiger, då lossnar barken lätt från de flesta lövträd. Speciellt vide och sälg är lätta att hantera. Skär ett längsgående snitt längs med hela kvisten och skala av barken, därefter är det bara att skära till strimlor i lämplig bredd.
Tips!
Om du inte skall använda barken direkt så går den bra att torka, snurra ihop strimlorna till ett nystan och låt torka, före användningen blöter du upp barken i varmt vatten!

Bark av olika trädslag är olika till färg och tjocklek och barken är ett fantastiskt segt och hållbart material att använda för flätning och liknande. Eftersom det var höst när jag gjorde korgen så fick jag leta för att hitta ett lämpligt material där barken släpper lätt, odlat snabbväxande vide visade sej som det mest lämpade materialet!

”Inkasnöret” av rivna kavledunsblad tillverkade vi enligt en gammal teknik som härstammar från inka-tiden. Vi började med att irva kavledunsbladen med hälp av en ”igelkott” (används för att arrangera blommor i) men det går att använda även t.ex en kam med ståltinnar, en gaffel eller något liknande!


Kaveldunsbladen skördas på eftersommaren/ hösten och rivs genast när de är färska, kalvedunet torkar väldigt snabbt och om man inte vill bearbeta fläta kaveldunet genast så går det bra att jobba med även när det torkat. Känns det styvt så duscha lätt med vatten och vänta en stund så mjuknar materialet!


Börja med att tvinna "Inkasnören" av de strimlade kaveldunsbladen. Dela strimlorna i två knippen. Tvinna med höger hand, lyft knippen ikors, och fortsätt på det viset tills du har ett band.

När alla material är förberedda, ja då är det dags att påbörja flätandet! Börja med att forma grenklykan till en ring och tillsätt därefter ett udda antal kala kvistar som bildar ett ”skelettet” för korgen. Obs! Kom ihåg att det alltid bör var ett udda antal när du flätar.

Och – sen är det bara att fläta tills korgen är färdig!




(Expert: Owe Salmela)