Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Fågelbur i den hängande trädgården

Från 2009
Uppdaterad 10.12.2012 14:06.
Bildtext Catharina och Elin

När man talar om hängande trädgårdar i modern tid menar man odling i amplar eller blomlådor. Hanging baskets är ett alternativ, där sommarblommor planteras i korgen både uppifrån och från sidorna, blir till slut en stor boll av blommor.

Babylons hängande trädgårdar byggdes enligt legenden ca 600 år f.Kr, ingen vet med säkerhet om de verkligen har funnits. I så fall var det troligtvis frågan om en jättestor konstruktion i trappformation med stora inbyggda planteringslådor med ett mycket invecklat bevattningssystem.

Våra amplar har ett mera kolonialt utseende, någonting som man kanske tog med sej hem från Orienten förr i tiden för att ha exotiska småfåglar i. Vi ska ha växter i våra! Växterna behöver inte nödvändigtvis vara typiska hängande ampelväxter, det går lika bra med upprättväxande, t o m små stamträd. Grönväxter passar mycket bra! Eftersom buren har dörr kan man variera innehållet så ofta man vill.

- Catharina -

Bildtext Hönsnät, järntråd och lite verktyg

Material:

  Galvaniserad järntråd i olika grovlek, 1,6mm, 2 mm, ev 3 mm
  Galvaniserad tunn spoltråd, ca 0,6 - 0,9 mm
  En träskiva, t ex 30 x 30 cm, att böja järntråden runt till stommen
  Kycklingnät, galvaniserat, ca 22 mm:s hål
  Spetstång
  Avbitare
Bildtext Stommen blir till

Gör så här:

- Börja med stommen. Du behöver 6 st fyrkanter av grov järntråd, minst 2 mm grov. Gör du en riktigt stor bur bör du använda minst 3 mm:s järntråd.

- Böj järntråden runt träskivans kant så att alla fyrkanter blir exakt lika stora. Du kan även göra detta på fri hand med spetstången, men var noga med måtten. Kanten där du börjar och slutar ska bli dubbel. Vira tunn spoltråd spänt runt järntrådarna så att fyrkanten hålls ihop.

Bildtext Kub

- Ta 4 st fyrkanter och fäst ihop dem i sidorna med spoltråden så att de bildar en kub. Placera den dubbla kanten neråt på alla sidor. Fäst de resterande fyrkanterna, en i botten och en i övre kanten så att kuben blir riktigt stadig.

- Klipp kycklingnätet så att det täcker tre sidor på kuben och så att det blir 2 cm långa pinnar att fästa nätet med i kanterna.

Bildtext Dörr

- Gör en dörr av samma järntråd som du använde till stommen. Använd gärna träskivan igen och böj järntråden två varv runt skivan. Lämna en pinne (ca 5 cm) upptill och en nertill på dörren som ska bli "gångjärn". Vira spoltråd runt hela dörren där järntråden är dubbel. Fäst kycklingnät även på dörren.

- Placera dörren på den öppna sidan av kuben och fäst dörren med de två pinnarna i "knuten". Vrid pinnarna med spetstången ett par varv runtom. "Lås" dörren t ex med en stump jutesnöre.

Bildtext Golvet

- Gör ett litet grövre nät till golvet eller skaffa ett färdigt nät. Det är viktigt att nätet håller tyngden av blomkrukor. Om du gör nätet själv klipper du ca 12 st 60 cm långa bitar av minst 1,6 mm:s järntråd. Vrid trådarna ca 5 varv två och två tillsammans. Lägg dem bredvid varandra på bordet och vrid sedan ihop dem på samma sätt med varandra. Studera det färdigköpta kycklingnätet så ser du principen. Hålen ska ha jämn storlek.

- Fäst nätet i kanten runt golvet.

Bildtext Taket

- Därefter är det takets tur. Taket kan göras på många sätt. Enklast är det att göra ett åstak. Böj en 3 mm:s järntråd i 90 graders vinkel i vardera ändan så att mittdelen är lika lång som kubens sida. Fäst tråden med en öggla i vardera ändan på mitten i stommens övre kant och kläm till tråden så att den hålls stående rakt upp.
- Gör ca 9 st exakt likadana "takstolar" av 2 mm:s järntråd. Böj dem på mitten i ca 90 graders vinkel, beroende på hur högt du vill att taket ska bli. Lämna material i ändarna så att du kan böja det till snirklar.

Bildtext Takstolarna

- Fäst "takstolarna" med jämna mellanrum på åstaket och i stommens övre kant med spoltråden.
- Om du vill snirkla till buren litet extra gör du lösa snirklar eller andra figurer av järntråden och fäster här och var med spoltråden.

Bildtext Upphängningskrok

- Till sist gör du en stadig krok till upphängning. Klipp en ca 25 cm lång grov järntrådsbit, böj den så att den blir dubbel. Forma den till en stor krok. Böj två små ögglor i ändan på pinnarna och fäst i burens tak. Kläm fast med spetstången. Vira spoltråd tätt, tätt runtom.

Bildtext Ljus i

TIPS!
Under den kalla tiden på året kan man ha t ex stora glasburkar med ljus i fågelburen.

Plantering av amplar:

Bildtext Blommor

Växter vi använde:

  I stora buren: Myrtenjungfrulin
  Elins bur: Hortensia, murklocka, rosenstänk
  Catharinas bur: Mühlenbeckia
Bildtext Planteringskärl

Plantering av amplar:
- Ampeln bör rymma minst 3 liter jord av bästa kvalitet, helst mera. Jorden bör vara porös och bra på att hålla vatten och näring.
- Planteringskärlet bör ha dräneringshål för vattenavrinning. Annars måste man vara noga med vattnandet.

Bildtext Plantering

- Jorden kan med fördel innehålla långtidsverkande gödselmedel, så behöver du inte sätta gödselmedel i bevattningsvattnet varje gång du vattnar.
- Sommarblommor vill ha mycket sol för att trivas.

 

  Pensé
  Rabatteternell
  Sommarbegonia
  Sommardahlia
  Sommarrudbeckia
  Tvillingblomma

Sommarblommor som trivs i lätt skugga:

  Flitiga Lisa
  Fuchsia
  Gyckelblomster
  Knölbegonia
  Lyckliga Lotta
  Lejongap
Bildtext Fågelbur för blomster
Bildtext Fågelbur för blomster
Bildtext Fågelbur för blomster
Bildtext Fågelbur för blomster

(Expert: Catharina Borg-Wilén)

Mer om ämnet på Yle Arenan