Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Dekorationsdagen av dasset

Publicerad 17.05.2009 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:06.
Dekorationen, detalj
Dekorationen, detalj

Dekorationsmålning är roligt. Det livar upp en slät yta och resultatet är så omedelbart. Olika figurer och former väcker dessutom tankar och funderingar. Sånt kan vara inspirerande. - Johan -

Djur
Djur class=
Träd
Träd
Frukt
Frukt

Det stod helt klart att våra figurer skull spinna vidare på Afrika-temat. Det blev alltså djur, träd och frukt. Elefanten och boabab-trädet för det typiskt afrikanska, antilopen för den snabbhet som man ibland tvingas uppbringa på väg till dasset och sköldpaddan för långsamhetens lov som skall råda när man väl är inne på dasset. Äpplet får stå för kunskapen och den traditionella anknytningen på dasset.

Mattfilt
Mattfilt

Vi valde att göra våra figurer med hjälp av schabloner och frihandsmålning.

Schablonmålning kan utföras på många olika sätt. Vi tyckte att det kunde passa oss bäst att göra tryck. Dels för att trycket i sig är ett spänningsmoment. Dessutom hade vi båda erfarenhet av potatistryck i barndomen.

Färdig schablon
Färdig schablon

Stämpeldynan skall ha åtminstone tre egenskaper.

Den skall;
- bestå av ett material som man smidigt kan ge önskad form
- färgdynan skall ha bra förmåga att ”hålla i” färgen tills den trycks över
till ytan som skall dekoreras. Samtidigt skall färgdynan kunna
”ge ifrån sig” färgen till ytan som skall dekoreras.
- vara lätt att hantera för att man skall lyckas med ett bra tryck

Tryckta träd
Tryckta träd

Vi gjorde egna tryckdynor av vanliga hyvlade bräder. På den släta ytan var det lätt att limma fast färgdynorna av mattfilt. Handtag tillverkades av en lämplig träträbit.

Handmålade antiloper
Handmålade antiloper

För frihands målningen gjorde vi på olika sätt. Antiloperna provade vi fram genom att öva och testa formen på en provbit. Därefter målas figuren direkt på ytan som skall dekoreras. Lövverket gjordes med skuggteknik. Man belyser ett föremål så att man får en skugga på ytan som skall dekoreras. Och så målar man formen med skuggan som ledmotiv.

Kontursmålade kvistar
Kontursmålade kvistar

Vi hade tur på vår dekorationsdag då solen gav oss skugga. Men det går bra även med en stark lampa. Vill man överföra en bild eller form från en plastfilm kan man projicera direkt med en OH-projektor eller varför inte men bild med diaprojektor.
Som tryckfärg använde vi vattenbaserad färg för utomhusbruk.

Dekorationen, detalj
Dekorationen, detalj
Dekorationen, detalj
Dekorationen, detalj

(Expert: Johan Ångerman)