Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Juthbackamarknaden - 17.5.

Publicerad 17.05.2009 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:06.
Reservdelsmarknaden lever kvar
Reservdelsmarknaden lever kvar class=
Loppisfynd på gång
Loppisfynd på gång
Wivan på Juthbacka
Wivan på Juthbacka

Juthbackamarknaden är måste både för fyndjägaren och försäljaren. Med marknad dygnet runt en augustihelg är det här loppiset där allt finns, eller åtminstone det mesta. Evenemanget fick i tiderna sin början som reservdelsmarknad för veteranbilsentusiaster. I dag är den med långt över 700 försäljare och tiotusentals kunder Finlands största och charmigaste lopptorg.

Wivans kopp på jakt efter fat
Wivans kopp på jakt efter fat

Med marknadens historia i gott minne ger sig Wivan på jakt efter en reservdel – ett fat till en turkos kaffekopp. På vägen får hon goda råd av antikexperten Ulla Lehtinen. Hon får också veta att koppen heter Maija och har tillverkats av Arabia på 1950-talet. Men fatfyndet låter vänta på sig.

Sara Lall
Sara Lall

I vimlet träffar Wivan samlaren Sara Lall, en av de försäljare som återvänt år efter år till trivseln och trängseln på Juthbacka. För Sara är det inga problem att sälja en del av de fynd hon gjort genom åren – så länge det rör sig om saker hon själv inte vill ha...

Fynd
Fynd

Hittar man inte det man söker får man ta vad man hittar. Det turkosa fatet fanns inte på Juthbackamarknaden eller så gömde det sig väldigt väl. Istället fyndade Wivan bland annat indianböcker för 50 cent styck till sommarstugan. Och koppen Maija fungerar ju bra utan fat också.

» Juthbackamarknaden

Plock från Juthbackamarknaden
Plock från Juthbackamarknaden
Plock från Juthbackamarknaden
Plock från Juthbackamarknaden

(Expert: Wivan Fagerudd)