Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Lappteknik: Bakgrundsblock

Från 2009
Uppdaterad 26.08.2015 16:43.
Lapptäcke med blockteknik
Bildtext Lapptäcke med blockteknik
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Lee åkte till Norge för att besöka Gerd Gellein Merkesdal och fick där lära sig en speciell lappteknik som Gerd kallar bakgrundsblock. Gerd använder ofta den här tekniken som bakgrund till andra textila tekniker såsom t ex applikation och broderi.

Här har Lee samlat olika tyger från sin barndom; gardinerna som hängde i köksfönstret på 1970-talet, örngotten hennes föräldrar fick i bröllopspresent och andra personliga textilier. Med bakgrundsblock kan man sy ihop sina egna minnen till kuddar, små eller stora täcken eller vad man vill. Här får du information om hur själva tekniken går till.

Strömsö inslag: Lappteknik: Bakgrundsblock - Spela upp på Arenan


Det här behöver du:

    Skärmatta för lappteknik
    Rullskärare
    Lappteknikslinjal
    Tyger (gärna sex olika mönster)

Gör så här:

Bildtext Lägg sex lika stora tygkvadrater ovanpå varandra

1. Klipp till sex lika stora rutor av tygerna. Lees lappar är 28 x 28 cm.
2. Lägg tygerna ovanpå varandra, gärna så att liknande mönster inte ligger precis bakom varandra utan med så stor variation som möjligt.

Bildtext Placera linjalen lite snett på tygkvadraterna

3. Tänk dig en osynlig mittlinje lodrätt mitt på rutan. Placera linjalen till höger om den tänkta mittlinjen, lite snett och minst 2 cm från ytterkanten.

Bildtext Skär längs linjalen igenom alla tyger

4. Skär det första snittet längs linjalen genom alla tyger på en gång.

Bildtext Lapparna får nya par när den översta lilla lappen sätts nederst

5. Lyft nu den översta av de skurna bitarna och lägg den underst i högen.
6. Nu ska lapparna sys ihop igen med sitt nya par. Sy med raksöm, du behöver inte backa eftersom det kommer att komma många sömmar senare som låser föregående söm. Sy alla lappar i ett på maskinen, med några cm emellan så hålls lapparna i rätt ordningsföljd.

Bildtext Sy ihop lapparna med sina nya par

7. Klipp loss första lappen och pressa sömmen med strykjärn. Sätt lappen upp och ner på bordet. Fortsätt likadant med alla lapparna.

Bildtext Lapparna är ihopsydda med sina nya par och hela bunten ligger upp- och nervänd på bordet

8. Nu ligger alla lapparna upp och ner i högen på bordet. Vänder du nu på steken så kommer alla i rätt ordning igen.

Bildtext Skär igenom alla tyger på en gång

9. Dags för snitt nummer två. Vrid högen ett fjärdedelsvarv och placera linjalen snett igen till höger om den tänkta mittlinjen och skär.

Bildtext Sy igen ihop lapparna med sina nya par

10. Nu ska de mindre lapparna igen byta plats. Du kan fortfarande ta den översta och sätta den underst eller så gör du nu två byten eftersom det var det andra snittet, så får du större variation. Det går att kika lite i högen om det ser bra ut eller om man ska byta ytterligare en gång.
11. Sy ihop lapparna igen och upprepa proceduren så att du kommer runt fyrkanten, alltså totalt fyra snitt, fyra ihopsömnader och fyra strykningar.

Bildtext Ett färdigt bakgrundsblock

12. Nu har du sex olika lappar med gemensamma tyger och varje lapp består av nio fält. Även om du varit noggrann är lapparna troligtvis inte längre helt lika stora, så ta mått på den minsta lappen och skär kanterna raka och snygga så att alla lappar är lika stora igen.
13. Sy ihop bakgrundsblocken till valfritt arbete. Du kan också fortsätta och göra flera lappar med serier om sex (rullskäraren orkar bara med sex lager). Här har Lee tre serier med sex lappar vardera, totalt 18 lappar som småningom ska bli ett ännu större täcke.

Mer om ämnet på Yle Arenan