Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Ramp och väggar

Från 2009
Uppdaterad 10.12.2012 14:06.
Bildtext Rampen läggs på plats

För renligheten i dasset är det viktigt att vägen dit är möjligast torr och ren, så att man inte drar in fukt och smuts. I vårt fall byggde vi på en skuggig plats med mjuk mark, så vi beslöt att bygga en ramp fram till dörröppningen.
Rampen som vi byggde av vanliga bräder, fungerar dessutom som stöd för väggen.

Bildtext Väggen hjälper ventilationen

Väggen, som egentligen bara är en halv vägg (om ens det) har flera funktioner. För det första är det tänkt att den skall ta in vinden som sveper förbi för hjälpa till med ventilationen av dasset. In med vinden i utrymmet mellan väggen och dasset och vidare in genom dörröppningen, genom "motorrummet" och ut via venilationsskorstenen.

Dörröppning förresten, vi har ju ingen dörr så vi borde kanske inte tala om dörr överhuvudtaget. Nåja, öppningen får heta dörröppning. Orsaken till att vi valde bort dörren är att man på det viset troligen har en väl fungerande ventilationen även mellan besöken.

Bildtext Väggen skyddar mot insyn, titthålet fungerar som fönster utåt

Har man ingen dörr krävs ju ett skydd för insynen så att man kan sitta på tronen i lugn och ro. Och här har vi då den andra funktionen av väggen; insynsskydd.

Med väggen ville vi alltså åstadkomma skydd för insyn. Och med en tillräckligt liten tittglugg som placeras på rätt ställe i väggen fick vi en bra utsikt. Den kan ge pluspoäng när dasset värderas.
Från dasset har man koll på bastun, bryggan och farleden. Dessutom ser man stigen som leder fram till dasset och kan, ifall det behövs, kommunicera med behövande.

Bildtext Väggen vilar nästan i luften

Även väggen kunde vi ha gjort av vanliga bräder men vi hade en dekorationsmålning i sikte och ville ha en slät yta för den övningen. Plywood i gran är en förhållandevis billig byggskiva som tål väder och vind. Den finns i många olika tjocklekar, och vi valde en 18 mm tjock skiva för att kunna bygga väggen med längre avstånd mellan stolparna ( 45x45 ). Man kan använda även tunnare skivor men då får man placera ut fler stolpar med mindre avstånd från stolpe till stolpe. Och vi tänkte som så: - ju färre stolpar desstomer ser det ut som om väggen vilar i luften. Och det är lite spännande.

Bildtext Nu är dasset nästan färdigt

Rampen behandlades med samma färg som dassets utsida och väggens insida målade vi blå, som dassets insida.
Väggens utsida fick en neutral färgton för kommande dekorationer.

Då man målar trä runtom bör man använda en färg som ger träet möjlighet att ”andas”. Målfärgen får inte vara för tät. Slamfärg är ett bra val med tanke på träets välbefinnande. Men vi ville ha en fastare yta som botten för våra schablontryck och tänkte mera på schblontrycket än på träet, så vi valde en vattenbaserad utomhusfärg.
(Expert: Johan Ångerman)

Mer om ämnet på Yle Arenan