Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Dassmotorn - instruktioner och råd

Publicerad 03.05.2009 00:00. Uppdaterad 27.12.2013 10:00.
Vindventilator
Vindventilator

”Piss och skit” eller ”Kiss och bajs”. - ”Urin och fekalier” heter det oftast i skrift. Huvudsaken är att man inte blandar ihop dem, urinen och fekalierna alltså. Då de blandas ihop uppstår ett problemavfall. Oanvändbart och illaluktande för oss människor, ”gotti-gott” för stora feta flugor.
Om man däremot separerar urin och fekalier så får man två olika avfall som kan vara till nytta, var för sig. I rätt mängd och vid rätt tidpunkt kan båda bidra till en förbättring av växtprocessen. Fekalierna kan användas som jordförbättrande material om det komposteras i ett eller två år. Om man tillätter 10 delar vatten till en del urin så har man ett utmärkt gödningsmedel för blommor, gräsmattor och grönsaker.

Vi bestämde oss på stående fot att vårt dass skall ha en separerande funktion. Det känns så häftigt att man genom en så enkel lösning förändrar ett problemavfall till ett återanvändbart avfall.

Hålet ner till maskinrummet
Hålet ner till maskinrummet

Så här byggde vi vår dassmotor:
» Klicka här för att skriva ut en ritning på dassmotorn i pdf-fomat
Hålet ner till ”maskinrummet” sågades upp.


Sits
Sits
Separator
Separator

För komfortens skull monterade vi en sittring. Både den och tratten som samlar urin köpte vi i butiken.


Styrox
Styrox
Johan installerar kärlet
Johan installerar kärlet

Uppsamlingskärlen hittade vi i uthuset. En balja tänkt för blandning av murbruk blev uppsamlingskärl för fast avföring. Vi lade isolering mellan marken och baljan för att hålla den så varm som möjligt.


Jäskärl blir urinuppsamlingskärl
Jäskärl blir urinuppsamlingskärl

Till urinen använde vi ett gammalt jäskärl. I minsta laget men med välpassande lock. Alltid nånting. Storleken på kärlet kanske passar en ivrig trädgårdsodlare som kontinuerligt använder urin som gödningsmedel till sina grödor och gräsmattan.


Uppsamlingskärlet för urin grävdes ner
Uppsamlingskärlet för urin grävdes ner

Uppsamlingskärlet för urin grävde vi ner i marken på ett skuggigt ställe för att dra nytta av markens kyleffekt och hålla kärlet så svalt som möjligt.


Ventilationsröret
Ventilationsröret

Ventilationsröret byggde vi av bräder. Högst upp på röret fäste vi en vindventilator som hjälper till att föra ut lukten genom röret när det blåser.


Installation av ventilationsröret
Installation av ventilationsröret

Vi sågade upp ett hål i ”maskinrummets” övre kant och monterade fast ventilationsröret.


Måla med mörk färg
Måla med mörk färg

För ytterligare fart i ventilationsröret målade vi det i mörk färg och placerade det, precis som man gör i Zimbabwe, mot solen. Det är tänkt att de små finessena tillsammans skall bidra till ett friskare klimat i dasset och hoppeligen hjälper det att minska på flugorna.

Sju punkter att tänka på för ett välfungerande och trivsamt dass.

Klicka här för att skriva ut en ritning på dassmotorn i pdf-fomat

1. Bygg ett dass som separerar urin och fekalier.

2. Planera och bygg dasset så att det är lätt att tömma och underhålla. Gäller även urinen som samlas upp i ett slutet kärl. Ett rent dass är en fröjd för användaren.

3. Använd torrt och grovt strö. Lukt från toaletten beror ofta på att det samlas för mycket vätska i behållaren för fast avföring. Ett bra strömaterial suger upp vätska och gör kompostmassan porös. Det är viktigt att strömaterialet är ogödslat och kalkfritt.

4. God ventilation är en annan viktig sak för trivseln i dasset. Ventilationen hjälper till att torka det fasta avfallet och rätt monterad blir luften i dasset friskare.

5. Om man har ett dass i året runt-bruk så är det viktigt att tänka på att komposteringen stannar eller avtar om uppsamlingskärlet står i kallt utrymme. Då fylls det snabbare än om kärlet står i varmt utrymme.

6. För att fungera bra skall anläggningen ha lämplig storlek. Uppskatta användarnas antal och tiden som den används. Man vet att en person producerar ungefär 150-200 g fast avföring per dygn och en dryg liter urin.

Räkneexempel: Om en fem personers familj tillbringar en månad och tio veckoslut på ”stugan”, så blir det ca 50 ”persondygn” per år.
Under året samlas det då ca 250-300 liter urin och 35-50 kg fast avföring(förutom strö). Genom komposteringsprocessen minskar mängden fast avföring till 3-15 kg under ett år.

7. Ordna en plats för handtvätt, i eller utanför dasset.