Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Huvudbyggnad för dasset

Från 2009
Uppdaterad 10.12.2012 14:06.
Bildtext Dassets huvudbyggnad klar
Bildtext Halv i halvt fog
Bildtext Grundramen

På grusbädden lade vi ut betongplattor. Och på plattorna lade vi en träram, som vi spikat ihop av battingar, 100x100. Ramen kan gott tillverkas av klenare virke, t.ex. 50x100 men vi använde vad vi råkade ha. Dessutom gillar vi båda att foga ihop hörnen ”halvt i halvt”, så battingarna var ett bra val.

Bildtext Bitumenfiltremsa som fuktisolering

Det är viktigt att isolera trävirket från betongplattorna för att förhindra fukt att sugas in i träet. Som isolering använde vi bitumenfiltremsor.

Bildtext Sidoväggarna spikas ihop

Val av väggmaterial stod mellan granfaner och bräder. Granfaner i stora skivor skulle ha gjort det enkelt för oss men att köpa i butik kändes väl durabelt för ett dass. Och då vi råkade ha en liten hög med vanliga bräder, så var saken klar. Sågade bräder har dessutom en bättre yta för ytbehandlingen. Det fäster helt enkelt bättre på en grov yta än på en slät yta.

Bildtext Elementfabriken i full ånga

När man tillverkar lätta konstruktioner som dass fungerar det bra, och kanske till och med bättre, om man tillverkar väggarna som element innan man reser upp väggarna. Sagt och gjort, vi ”inrättade” elementproduktion i liten skala på bastu terrassen. Det visade vara mycket behändigt att ha ett plant terrassdäck som underlag då vi spikade ihop bräderna till väggar.

Bildtext Sista spikarna in

Vi fäste väggelementen till träramen nertill och till varandra i knutarna och vips var buren klar.

Bildtext Tömningslucka baktill

Baktill fäste vi färdigt en lucka på gångjärn för kommande tömning av dasset.

Bildtext Takstolspojke
Bildtext Takkonstruktionen

Några bräder fanns kvar i högen, tillräckligt för taket. Vi spikade fast takbräderna i ribbor, som vi fällde in i övrekant av väggen. Vi lade till så kallade ”takstolspojkar” framåt och bakåt mest för utseendets skull. Vid så litet taksprång som vi har på vårt dass håller bräderna gott och väl utan extra stöd.

Bildtext Bräder med filt på

Vi täckte in taket med bitumenfilt som skydd mot nederbörd. Filtvåderna lades omlott 100 – 150 mm i skarvarna och spikades fast med filtspik. Om man har fuktkänsligt material i dasset kan även limma fogen med bitumenmassa. Det kan vara möjligt att enbart spikad skarv läcker någon droppe.

Bildtext Sittbänken

Inne i dasset byggde vi upp sittbänken av hyvlad golvspont 28x120. Normal sitthöjd på en bänk brukar vara 400-500 mm. Vi höjde den till nästan 700 för få bättre utsikt. Och så känns det bättre om man sitter lite högre på ett dass, lite som att sitta på en tron.

Bildtext Fotpall

Den förhöjda bänken krävde ett trappsteg framför som ger stöd åt fötterna och fulländar tronen.

Bildtext Blått inuti, brunt utanför

Som sagt så ville vi testa hur väl blå färg fungerar i ”kampen mot flugorna”. Så insidan blev klart blå. Kändes även piggt och rent. Till utsidan valde vi mellan naturligt grå och mörkbrun. Men, vi valde mörkbrunt av två orsaker. Mörkbrunt kan man åstadkomma med tjära och lite mörkbrunt färgpigment. Eller så köper man tjärblandningen färdigt nyanserad i butik. Så gjorde vi.

Bildtext Blandad färg

Eller rättare sagt så hittade vi ett par burkar i vårt uthus, en svart och en brun. Vi blandade ihop dem för att få önskad nyans. Men huvudsaken var att känna tjärdoften. Andra orsaken till att välja en mörk färg var att vi hade redan börjat rikta in oss på en färgstark dekoration av afrikanskt mått för det yttersta skalet (ingångens staket) på vårt dass. Och då tyckte vi en mörk byggnad bakom skulle fungera bättre.

Bildtext Takstolspojkarna med pigg orange färg

Takstolspojkarna var som gjorda för en pigg färg.

Bildtext Exteriören
Bildtext Interiören

(Expert: Johan Ångerman)

Mer om ämnet på Yle Arenan