Tankar inför planering och byggande av Vårt DASS på Strömsö

Utgångspunkten, planer och reflektioner
Alla har vi våra favoriter när det gäller utedass. Det kan vara läget och utsikten som avgör. Stigen till och från ”huset” kan också ha inverkan på om besöket blir mer eller mindre angenämt. Flugor och andra insekter likaså. Pynt eller inte, samt val av dasslitteratur är smaksaker och kan också betyda en del. Men i många fall är det lukten som avgör.
Vem skall använda vårt dass? Kommer det till allmän nytta eller blir det ett privat dass?
Valet av storlek och typ på uppsamlingskärl underlättar om man vet hur många personer som skall använda bekvämlighetsanläggningen.
-
Skall det användas året runt eller blir det ett sommardass?
Vilket material skall vi använda och vilken teknik?
Hur skall vi måla... skall vi överhuvudtaget måla?

Efter att vi plöjt genom den överraskande stora informationsmängden som finns om ”hur man bygger dass” klarnade våra tankar och vi kom fram till att vi ville göra ett traditionellt torrdass med knorr, med inspiration från egna upplevelser;
-
”Rönngrunden - sommardass i skärgården”. Tidigare tullvaktarstuga från Kristinestad, som byggts om för ny funktion och fortsatt liv.
”Chimbuzi – ett utedass á la Zimbabwe”. Ingången fungerar som en vindtunnel i formen av en snäcka, som tar in den afrikanska savannens svepande vind och trycker ut odören via en soluppvärmd ventilationsskorsten.
”Helena – miljösekreteraren som lever som hon lär”. Ett livfullt möte med henne fick oss att inse att torrdass är livet. Inte bara för oss utan för hela vår miljö.
Det fick bli ett sommardass för privat bruk. Det gav oss lite större svängrum när vi inte behövde beakta klimat och stor belastning. Vi valde teknik och material bland en uppsjö goda råd som vi fick från webbplatser och av erfarna dassanvändare. Det blev ett system som separerar urin (kiss/piss) och fekalier (bajs/skit). Det är troligen det allra viktigaste om man vill åstadkomma ett dass med så lite störande lukt som möjligt. Dessutom är tekniken enkel och tillgänglig.
Angående färgval så ville i prova blått inne i dasset då vi hört att det skall hålla flugor på avstånd. Det återstår att se om det fungerar eller ej.

Det här var alltså tankar och frågeställningar som dök upp då vi planerade Vårt Dass på Strömsö. Här är sju punkter som kan bidra till att dassbygget blir lyckat.
1. Njutbar utsikt.
2. Skymd placeringen, ej för långt bort.
3. Mysig stig till dasset.
4. Välj material och ytbehandling som passar byggare och dass.
5. Anpassa teknik till användning och antalet användare.
6. En inspirationskälla kan hjälpa till att välja rätt i flera lägen.
7. Ett bra dass planeras och byggs med glimten i ögat.
(Expert: Johan Ångerman)