Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Titte Törnroth-Sarkkinens paradis i Lemland, Åland

Från 2009
Uppdaterad 10.12.2012 14:06.
Titte Törnroth-Sarkkinens paradis i Lemland, Åland
Titte Törnroth-Sarkkinens paradis i Lemland, Åland

Titte Törnroth-Sarkkinens trädgård finns på åländska Lemland. Under det senaste året har hon trätt fram som en av de stora trädgårdsexperterna på Åland, inte minst tack vare sina kolumner i tidningen Nya Åland. I ett tidigare liv var Titte TV-journalist och regissör.

En liten del av Tittes trädgård
En liten del av Tittes trädgård

Trädgården är stor och spännande - den har vuxit fram rum för rum under det senaste decenniet kring de gamla byggnaderna. Titte är den som planerar och sköter växterna, maken Seppo fungerar som hjälpkarl.

Några av Tittes växter:

Gunnera
Gunnera

Gunnera
Det är inte rabarber trots att man kanske kunde tro det vid första anblicken. Gunneran har jättelika blad på kraftiga stjälkar – i bästa fall kan diametern bli upp till 150 cm! Men det ser man sällan hos oss – faktum är att gunneran egentligen inte är vinterhärdig alls på våra breddgrader. Hos Titte på Åland har den klarat sig tack vare noggrann vintertäckning.

Tulpanträd
Tulpanträd

Tulpanträd /Liriodendron
Tulpanträdet är släkt med magnolian och får, som man ju kan gissa, tulpanformade blommor på försommaren. Hemma i Nordamerika blir det högt med tiden, men hos oss är det lite si och så med härdigheten. Titte satsar igen på en zonknäckare, alltså!

Katsura
Katsura

Katsura / Cercidiphyllum
Det här ursprungligen japanska trädet klarar vintrarna i Finland, åtminstone i söder. Det sägs att en katsura har övervintrat så långt norrut som i Uleåborg. Trädet blir ungefär 10 meter högt och får vacker höstfärg på de runda bladen. Som lär dofta pepparkaka efter den första frosten!

Seppo Sarkkinen skördar chilin
Seppo Sarkkinen skördar chilin

Seppo Sarkkinens honungsvitlök:
Ett beprövat recept som Seppo rekommenderar som kvällsgodis efter en frisk vinterpromenad. I år ska receptet förädlas vidare med chili bara frukterna i växthuset mognar!
Fyll en glasburk nästan ända upp med skalade vitlöksklyftor och honung (ifall burken fylls upp till randen, riskerar man översvämning när innehållet jäser). Lämna locket på glänt. Ställ burken längst in i skafferiet, gärna på ett fat, eftersom det kommer att skumma ganska friskt. Plocka fram burken igen om ett par år.
Seppo använder honungen t.ex. när han ska grilla lax. Laxskinnet lösgörs försiktigt från filéerna men får sitta fast i ryggraden. Honungsröran penslas in mellan skinnet och köttet, fisken saltas. Skinnet trycks fast igen runt fisken före grillningen. Mums!

Ur Evas inspelningsdagbok:

Tittes trädgård
Tittes trädgård

25.4.2008
Lemland, Åland

En blå uppochnervänd vattenkanna möter vid vägskälet till Titte. Filma inte mej, säger den här tv-veteranen, filma trädgården! En av Tittes zonknäckare var uppstigen: hennes Gunnera har sluppit sitt styrox-täcke men döljer sig ännu under en glaskupa. Vi vandrar omkring i hennes imponerande trädgårdsrum och väntar med spänning på de nya projekten – dammen, rosenpergolan, de geometriska rabatterna...

Titte vid den nyanlagda dammen
Titte vid den nyanlagda dammen

23.6.2008
Lemland, Åland

Titte och hunden Coffee väntar vid grinden, katterna Pussy och Viiru håller sig undan regnet. Innanför finns hennes förtrollande värld: rabatt efter rabatt med en underskön blandning växter och färger, lime och blodrött, djupgrönt och nästan svart. Jag känner mig nästan andfådd när jag ser hennes framfart: nu tänker hon dessutom satsa på biodling!

Trädgården
Trädgården

(Expert: Eva Vikstedt)