Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Lufta och temperera!

Från 2009
Uppdaterad 10.12.2012 14:07.
Ella
Ella

Luftdekantering

En samling karaffer - alla duger lika bra
En samling karaffer - alla duger lika bra

Vinets dofter utvecklas när det kommer i kontakt med syre. Genom att luftdekantera hjälper vi vinet på traven och får därmed en mer intensiv doft- och smakupplevelse. Det enda man behöver är någon form av karaff eller kanna att hälla över vinet i. Det finns många modeller att välja mellan och det behöver inte vara några dyrgripar.

Temperering

Matias och Ella
Matias och Ella

Generellt dricker vi vita viner för kalla (runt 6 grader) och röda viner för varma (runt 23 grader). Vita viner som är för kalla upplevs ofta för syrliga och lite smaklösa, och röda viner som är för varma kan upplevas syltiga och sötaktiga.

Vitvin
Vitvin

Hur ska man temperera vinerna då?
Ett tips är att när man börjar laga maten tar man ut det vita vinet ur kylskåpet och sätter in det röda. När middagen är klar är båda viner tempererade. Förutsatt att man inte lagar ett fyratimmars långkok såklart.

Rödvin hälls i karaff
Rödvin hälls i karaff

Serveringstemperaturer:
Vita: 8-12 grader
Röda: 16-19 grader

Allt gott,
Ella

(Expert: Ella Grüssner Cromwell-Morgan)

Mer om ämnet på Yle Arenan