Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Markus von Weissenbergs paradis

Från 2009
Uppdaterad 10.12.2012 14:07.
Markus von Weissenbergs paradis
Markus von Weissenbergs paradis

Naturmänniska kallar sig Markus von Weissenberg, med intresse för viltvård och jakt. Men han har en gedigen trädgårdsutbildning i bakgrunden: ren som barn hjälpte han till i trädgården på den gård på Kimito där hans far var förvaltare.

Markus planterar fasaner
Markus planterar fasaner

Sen blev det trädgårdsutbildning i Åbo och Köpenhamn. Torvbranschen förde honom till Mellanöstern där han fann sig plantera parker på beställning av Saddam Hussein. I dag är det Åbo Trädgårdsmässa och viltvård som gäller här hemma.

Blomsterängen är sådd
Blomsterängen är sådd

Markus blomsteräng:
Markus använder en speciell fröblandning bestående av blåklint, kornvallmo, silkesmalva, förgätmigej, honungsblomma och krysantem. Marken plöjs upp och besprutas med bekämpningsmedel mot ogräs. Blomstersådden ska ske ännu samma dag, 1 gram fröblandning per kvadratmeter. För att göra sådden enklare, blandar Markus fröna med granulerad kalk.

Blåklint
Kornvallmo
Silkesmalva

Blåklint
Kornvallmo
Silkesmalva

Krysantem
Honungsblomma
Ängen i full blom

Krysantem
Honungsblomma
Ängen i full blom

Några av Markus växter:

Jordgubbe
Jordgubbe

Jordgubbe
Frigoplanta är det som gäller i jordgubbsodling nuförtiden. Det är frågan om en kyllagrad växtplanta som kan planteras nästan när som helst. Idén med det är att man kan få skörd ren det första året, ifall man planterar på våren. Jordgubbar trivs bäst i lätt lerjord eller sandjord med hög mullhalt. Ifall man planterar i plast, slipper man rensa ogräs. Då ska marken vara välvattnad, gödslad och kalkad innan plantan sticks ner.

Midsommarros
Midsommarros

Midsommarros / Rosa pimpinellifolia
Midsommarrosen hör hemma vid varje finländsk stuga och kallas också ibland Finlands vita ros. Blommar på andra årets skott i och hör till de mest anspråkslösa buskarna i trädgården. Tål både torka och vind men hämnas genom att skjuta massor av rotskott.

Planritning på rekreationsparken i Bagdad
Planritning på rekreationsparken i Bagdad

Mera om Markus projekt:
Aura Trädgårdsvänner
» Aura trädgårdsvänners hemsida

Rekreationsparken i Bagdad:
Titta nedan via Google Maps på rekreationsparken i Bagdad som Markus planerade. Parken ligger lite norr om Bagdad centrum längs floden Tigris. Bläddra i kartan, zooma in och ut. Om du vill kan man öppna kartan i nytt större fönster genom att klicka på länken under kartan.

Visa större karta

Ur Evas inspelningsdagbok:

Trädgårdsmässan i Åbo
Trädgårdsmässan i Åbo

2.4. 2008
Åbo

Våren har tjuvstartat i Åbo – liljor, tulpaner och narcisser blommar för fullt. Inomhus, måste jag väl tillägga, på trädgårdsmässan i Åbo. Ställets alltiallo, Markus von Weissenberg dirigerar, jobbar och berättar, allt på en gång – och orkar vara glad mitt i stöket!

Markus trädgård i Kimito
Markus trädgård i Kimito

9.6. 2008
Kimito

Markus von Weissenberg ser ut som en trollkarl när han lyfter på locket till en stor låda. Ut flyger den ena bevingade varelsen efter den andra. De här fasanerna är en del av Markus viltvårdsprojekt. Sen tvingar han oss upp på Kimitos högsta berg (?) för att beundra den vidunderliga utsikten – härifrån började resan som bland annat skulle sluta i parkerna i Bagdad...

Den vidunderliga utsikten
Den vidunderliga utsikten

(Expert: Eva Vikstedt)