Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Kerstin Karlssons paradis i Saltvik, Åland

Från 2009
Uppdaterad 10.12.2012 14:07.
Bildtext Kerstin Karlssons paradis i Saltvik, Åland

Vem har Ålands finaste trädgård? Den frågan lämnar jag obesvarad, men en som säkert finns med i finalen är Kerstin Karlsson i Saltvik på Åland. Hennes trädgård växte fram från två pelargoner på en trappa till en lustgård med läckra och smakfulla växter i en stämningsfull helhet.

Bildtext Kerstin Karlsson

I askarnas skugga trivs buxbom och fikon som klarar det åländska milda klimatet. Nästa på Kerstin önskelista är nektariner!

Kerstins valspråk:
När du har en trädgård, har du en framtid. Och när du har en framtid, är du levande. (Frances Hodgson Burnett)

Några av Kerstins växter:

Bildtext Buxbom

Buxbom
Buxbomen är den prydliga bollbusken från Mellan- och Sydeuropa, planterad i kruka eller direkt i jorden. Busken beskärs ungefär vid midsommartid för att se ”riktig” ut. Buxbom klarar de milda vintrarna på Åland fast den är köldkänslig, men behöver vintertäckning.

Bildtext Fingerborgsblomma - digitalis

Fingerborgsblomma / digitalis
Fingerborgsblomma är en tvåårig växt som självsår sig rikligt och gärna. En gammaldags medicinalväxt som förekommer i många olika färgtoner. Den vill växa i sol eller lätt skugga och trivs i de flesta jordar. Det finns också en perenn digitals som kan förökas genom delning.

Bildtext Nysrot - Veratrum nigrum

Nysrot / Veratrum nigrum
Nyrotens bladrosett är lika ståtliga som den upp till 100 cm höga blomställningen som kan gå i allt från svartrött till grönvita blommor. Trivs i halvskugga och passar i woodland. Endel människor får allergiska reaktioner av växtsaften.

Bildtext Kerstins fjärilsholk

Mer tips av Kerstin:

Se också receptet för Kerstins rosenchampagne
Bygg Kerstins fjärilsholk

Ur Evas inspelningsdagbok:

Bildtext Uppkliven på stenmur

24.4. 2008
Saltvik, Åland

Att stiga in i Kerstin Karlssons paradis är nästan som att komma in i en klosterträdgård i Sydeuropa, så sakral är stämningen. Grå stenmurar, mjuka mossor, fjärilar över blommande narcisser – det här kommer att bli underskönt i sommar! Kerstin väntar på att asken ska få mössöron – då ska nattfrostens tid vara förbi.

Bildtext Midsommarblomster

25.6. 2008
Saltvik, Åland

Här blommar ingenting ännu, påstår Kerstin men det är förstås inte sant. Pioner, aklejor, fingerborgsblommor och salvia väntar in rosorna som är på vippen att spricka ut. Det är första gången rosenknopparna inte har blivit uppätna av hjortarna, säger Kerstin.

(Expert: Eva Vikstedt)