Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Doftsinnet och druvornas doftprofiler

Från 2009
Uppdaterad 10.12.2012 14:07.
Bildtext Ella häller upp för provsmakning

Varje vindruva har sin unika doftprofil – dofter som man kan koppla ihop med vinet av just den druvan. Är man medveten om detta kan man lättare välja de druvor man gillar och undvika de man inte gillar.

Bildtext Matias tränar sin näsa

En stor del av vinnjutningen ligger i vinets doft. Vi har fler receptorer i näsan än i munnen och jag önskar att vi lärde oss att utnyttja vårt fantastiska doftsinne mer. Att träna upp sitt doftsinne gör det också lättare att beskriva vinerna vi njuter av.

Bildtext Elin tränar sin näsa

Träna! Dofta på frukter, bär, kryddor och blommor och bygg upp ditt eget doftreferensbibliotek. Sen är det bara att bläddra i minnet när du ska beskriva en doft du känner. Hela vinupplevelsen växer.

Vill du prova hemma?

Bildtext En massa dofter samlade

Bygg upp doftprofiler runt två druvor, till exempel de gröna druvorna Chardonnay och Riesling. Bekanta dig med alla dofter parallellt med vinerna de hör ihop med. Be sedan någon hälla upp ett av vinerna när du inte ser på, och se om du med hjälp av ditt doftsinne kan känna vilket det är.

Bildtext Montana Gisborne Chardonnay

Montana Gisborne Chardonnay
Exempel på dofter men kan känna i ett Chardonnay-vin:
Tropiska frukter som ananas, mango, banan och persika. Gröna och gula äpplen, citron, smör, rostat bröd, smörkola, nötter.

Bildtext Yalumba Y Series Riesling

Yalumba Y Series Riesling
Exempel på dofter man kan känna i ett Riesling-vin:
Blommor, lime, gröna äpplen, päron, aprikos. lätt parfym, nektarin, petroleum, gummi, isbergssallad.

Bildtext Glasets form

Tänk på att glasets form är viktig när du ska dofta på ett vin. Kanterna får gärna gå inåt i toppen och inte utåt som på ett cocktailglas. Då känner du dofterna mer intensivt.
Allt gott,
Ella

(Expert: Ella Grüssner Cromwell-Morgan)

Mer om ämnet på Yle Arenan