Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Hans Bonde-Jensens paradis i Kurkimäki, Kuopio

Publicerad 14.03.2009 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:07.
Hans Bonde-Jensens paradis i Kurkimäki, Kuopio
Hans Bonde-Jensens paradis i Kurkimäki, Kuopio

Hans Bonde-Jensen är en dansk trädgårdsmästare som odlar perenner som ingen har sett maken till i Kuopio. Det var som trädgårdspraktikant Hans kom till Finland i början av femtiotalet och stannade kvar, bildade familj och startade en odling av perenner till försäljning.

Hans viol Finlands flagga
Hans viol Finlands flagga

På två hektar åkermark på ett gammalt småbruk har det bonde-jensenska paradiset vuxit fram. Där har Hans bland annat förädlat fram egna varianter av violer. En kallar han Finlands flagga.
Mer om Bonde-Jensens:
Eeva Bonde-Jensen bjuder på hembakt paj, lagad enligt ett gammalt beprövat recept. Ingredienserna brukar hon inte mäta upp exakt utan klarar sig med sin fingertoppskänsla för att få den rätta konsistensen.
» Klicka här för receptet till Bonde-Jensens raberberpaj

Några av Hans växter:

Blodalunrot
Blodalunrot

Blodalunrot /Heuchera Sanguinea
En härdig perenn som blommar i juni –augusti beroende på sort. De klocklika blommorna sitter på långa, kala stänglar. De vill ha humusrik och fuktig jord och trivs också i halvskugga.

Trädgårdsmålla
Trädgårdsmålla

Trädgårdsmålla /Atriplex hortensis
En växt som inte är så vanlig i våra trädgårdar, men som med sina djupröda blad bildar en vacker bakgrund åt ljusare växter. Frösår sig lätt i trädgården. Kallas ibland bergsspenat eller fransk spenat.

Rudbeckia
Rudbeckia

Rudbeckia
Uppkallad efter den svenska botanisten Olof Rudbeck. Den ståtliga växten har stora orangegula blommor med mörk mitt. Endel sorter blommar tills frosten kommer. Vill ha sol och fukt, behöver ibland lätt vintertäckning.

Ur Evas inspelningsdagbok:

Hans och Eva vandrar i trädgården
Hans och Eva vandrar i trädgården

4.6. 2008
Kurkimäki, Kuopio

Det här blir spännande – en dansk version av finländsk trädgårdsprakt! Hans Bonde-Jensen vandrar barfota runt på sin blomsteråker där allt verkar dubbelt större än vad jag har sett förr, i rad efter rad. Två hektar blommor! Det här vill jag se mer av!

Kompassblomma
Kompassblomma

8.8.2008
Kurkimäki, Kuopio

Vi planterade kompassblomman mitt i odlingarna för att inte tappa bort oss, hävdar Hans. Inte att undra på – här växer bara jätteperenner som får såväl grantoppar som horisont att försvinna.

Blomsterprakt
Blomsterprakt

forts. 8.8.2008
Kurkimäki, Kuopio

Försöker fråga Hans om hemligheten bakom hans blomsterlycka innan han försvinner in bakom en jättestäpplilja: Är det de danska moderplantorna? Är det någon hemlig gödselblandning från de djupa skogarna? När vi åker därifrån, springer ett halvstort djur plötsligt över vägen. Den rör sig som en tiger, mjukt, i slow motion. Tofsar på öronen: en lo!

En bråkdel av trädgården
En bråkdel av trädgården

(Expert: Eva Vikstedt)